Osijek
ANTONAZZO

Talijan ignorirao poziv, slijedi pismo Ivana Vrkića talijanskom veleposlaniku
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Mogu razumjeti financijske teškoće, no ne i da nekoga nije briga za vlastite radnike, kaže Vrkić

Nepoštovanje, bezobrazluk ili, jednostavno, ignoriranje moglo bi se nazvati ponašanje Antonija Antonazza, vlasnika Konfekcije Antonazzo, koji se oglušio na poziv gradonačelnika Ivana Vrkića na dijalog kojim bi se pokušala riješiti višemjesečna financijska agonija radnica.

Nakon sastanka s predstavnicima radnica, gradonačelnik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare jasno poručio - o svemu će pismeno obavijestiti talijanskog veleposlanika.

- Ovo je prvi put da sa mnom kao gradonačelnikom netko nije bio spreman na ponuđeni dijalog. Mogu razumjeti financijske teškoće, no ne i da nekoga nije briga za vlastite radnike. Mi smo apsolutno za investitore, ali one koji rade prema pravilima Republike Hrvatske i Europske unije. U ovom slučaju stat ćemo iza radnica pa s obzirom na to da dijaloga nema jer ga druga strana ne želi, pisat ću talijanskom veleposlaniku i vidjeti mogućnost da se ispita imovina, odnosno ulaganje u Italiju. Gospodin Antonazzo mora se osjećati nelagodno jer nije spreman razgovarati - poručio je Vrkić, dodajući da će Grad Osijek pružiti svu pravnu pomoć ugroženim radnicama koje ulaze u četvrti mjesec bez plaća.

I gradski vijećnik HDZ-a Damir Kramarić ističe kako je Antonazzo svojim postupcima obezvrijedio ne samo djelatnice nego i grad u kojem radi i zarađuje novac. Ocijenio je neprimjerenim i nedavno objavljenu listu poslodavaca koji nisu mjesecima isplatili plaće, a na kojoj Antonazza nema.

- Ne znam je li lista napravljena selektivno ili je došlo do propusta. Pozivam i ja Antonazza da se javi, ako ne razumije hrvatski, neka mu prevedu poziv jer ono što radi dovest će do toga da će i u novonastaloj tvrtci u kojoj radi ista ekipa uskoro djelatnice doživjeti istu sudbinu - rekao je Kramarić, dodajući da je brojnim radnicama plaća jedini prihod u kućanstvu. Inače, prema procjenama, zajedno s plaćama i otpremninama dug prema radnicama iznosi oko milijun kuna, a za 15-ak dana očekuje se stečaj te tvrtke. Kramarić je dodao da će Grad iscrpiti sve pravne regulative da bi radnice dobile svoj mukom zarađen novac. Neisplata plaće je kazneno djelo i nije isključeno da će, rekao je Kramarić, uz podršku pravne službe Grada Osijeka, biti podignuta i kaznena prijava, ali i poziv građanima da se okupe ispred tvrtke i pokažu solidarnost s djelatnicama.

Marija MIHELIĆ

DUBRAVKA MILIČEVIĆ

radnica Konfekcije Antonazzo

Živim od majčine mirovine

- Svi vam mi sada živimo u bijedi jer su mnogima plaće jedini prihod u kući - rekla je Dubravka Miličević koja kaže da je sretna, ali u drugu ruku se i toga srami, što živi od majčine mirovine koja je 1.930 kuna.

- Moja majka je 77 godina i doživjela sam da ja živim od njezine ionako skromne mirovine. Jedine dvije uplate plaća su bile za siječanj i veljaču, i to je sve. Ne nadam se da će se išta pozitivno dogoditi jer predobro poznam vlasnika. Prije će pobjeći nego da ispoštuje svoje obveze - kaže ogorčena radnica.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike