Osijek
VRUĆ VIKEND POD KLIMA UREĐAJIMA

Ordinacije pune pacijenata s jakim upalama uha, vratnih mišića ili sinusa
Objavljeno 21. srpnja, 2014.

Za kontinentalce, uz alergije, sunčanice i opekline, ljeto se sve više prepoznaje po još jednoj sezonskoj boljci - bolestima izazvanim nepravilnom uporabom klimatizacijskih uređaja.

Naime, liječnici upozoravaju kako je unatrag pet godina u njihovim ordinacijama u razdoblju od svibnja do rujna sve više pacijenata koji im dolaze s kroničnim upalama “zarađenim” u želji da se rashlade. Slučaj je to i u Osijeku, posebice izražen posljednjih tjedana dana. Ordinacije su, naime, pune građana koji su naškodili svome zdravlju trčeći od jednog do drugog klimatiziranog prostora.

- Ozbiljne upale uha, vratnih mišića ili sinusa najčešće su bolesti izazvane neadekvatnim korištenjem klimatizacijskih uređaja s kojima se danas susrećemo. One nastaju kada se pod klimom koja kontinuirano puše u jednom smjeru boravi duže vrijeme. Primjerice, za čitavog radnog vremena ili nešto dužih vožnji automobilom - kaže dr. Branka Kandić-Splavski.

Liječnica dodaje kako “obične” upale i prehlade nisu najgore što klimatizacijski uređaj može napraviti onome koji nije oprezan.

- Posebice je opasno izići iz, primjerice, ugodno rashlađenog ureda u kojemu je osoba provela osam sati, u 'špicu' toplotnog vala, to jest na jako sunce i temperature koje trenutačno prelaze 30 Celzijevih stupnjeva. Potom došetati do pregrijanog automobila u kojem zna biti i 60 stupnjeva u plusu, odmah sjesti u takav užareni automobil, upaliti klimu i postaviti rad na 20 stupnjeva. No, upravo to najveći broj Osječana radi i ne sluteći potencijalnu opasnost. Naime, kada u tako kratkom razdoblju tijelo doživi toliko intenzivne temperaturne šokove, dolazi do naglog stezanja i širenja krvnih žila, što izaziva ozbiljne posljedice za zdravlje, posebice u srčanih bolesnika - objašnjava dr. Kandić-Splavski. I. Solar

Za razliku od pećnice ili hladnjaka, građani, čini se, još nisu usvojili pravilno korištenje klime

Najčitanije iz rubrike