Kultura
KULPTURE OD SLAME U EKO CENTRU LATINOVAC

Feniks od slame predvodi Slama fest na imanju Livadak
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
U sklopu radionica sagrađeni su objekti od slame za odmor i piknik

Europa je odavno u Latinovcu jer se na tom mjestu u sklopu Eko centra Latinovac održavaju i provode projekti koje financira Europska unija već dugi niz godina i stotine volontera iz cijele Europe znaju za malo selo Latinovac, u općini Čaglin, najsiromašnijoj općini Požeško-slavonske županije.

Uz pomoć Zaklade Slagalica iz Osijeka, koja je uložila više od 64 tisuće eura u imanje, uređena su u cijelosti dva zajednička objekta u kojima se održavaju seminari, radionice te prostori za zajednički boravak i kuhinja. U novi Zeleni centar Latinovac ulagat će se još u smještajne kapacitete za boravak volontera. Zeleni centar pružat će usluge informiranja posjetitelja o projektu “Greenway Zelena staza – staza koja spaja”, koji se kao zajednički projekt provodi s dvije udruge iz Mađarske. Projekt u Hrvatskoj spaja tri županije, a od Mađarske do Hrvatske uredit će se 400 kilometara biciklističkih staza, koje počinju od Kemeša, pa preko Harkanja i Donjeg Miholjca, Feričanaca, Orahovice, Kutjeva, Našica završava u Latinovcu. Ovakav Zeleni centar otvoren je u Kemešu u Mađarskoj prošli mjesec, a sada u Hrvatskoj u Latinovcu.

Drugi dan za sve sudionike projekta dviju zemalja na imanju Livadak priređen je Slama fest, u kojemu su izrađivane skulpture od slame pod vodstvom Nikole Fallera, magistra kiparstva, inače voditelja Udruge slama iz Osijeka. Njegove skulpture od slame krase mnoge slavonsko-baranjske turističke destinacije, a od sada i Eko centar Latinovac.

U novoj dvorani Zelenog centra održan je i niz predavanja, “Vrt bez motike”, “Mislim, dakle bicikliram”, “Greeneay pokret u Europi”, “Agroturizam i iskustva iz Istre” i “Iscjeljenje pokretom”, domaćih i mađarskih predavača. Na cijelom imanju u sklopu radionica sagrađeni su objekti od slame za odmor i piknik, te postavljen niz skulptura, s poznatim Feniksom od slame, igralištem za djecu od slame, a u sklopu zdravlja na tanjuru priređena je degustacija vegetarijanskih jela. Svoje domaće proizvode i slastice izložili su lokalni i mađarski proizvođači, OPG, udruge, kućne radinosti i seoska domaćinstva.

AGM Kruna
Žbukanje slamom i blatom

U nastavku manifestacije u Latinovcu održana je radionica žbukanja slamom i blatom, koju je vodio Andrej Macko, u ime Braniteljske zadruge Sjeme, inače na ovim prostorima najpoznatiji stručnjak i veliki pobornik starih kuća koje se grade od blata i slame. Za sebe i svoju obitelj Macko je napravio veliku kuću koristeći samo bale slame i blato, vunu kao izolator i drvo, sve prirodne materijale.

400 kilometara

biciklističkih staza uredit će se od Kemeša do Latinovca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike