Crna kronika
ZBOG 200 KUNA U ISTRAŽNOM ZATVORU

Carinica uhićena zbog sumnje da je uzela 50 KM mita
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Šverc rakije otkrila je mobilna jedinica policije kilometar od granice

OSIJEK - Tridesetosmogodišnja carinica iz Koprivnice uhićena je zbog sumnje da je uzela 50 konvertibilnih maraka mita. Carinicu se sumnjiči da je prošlog četvrtka, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, propustila stranog državljanina s količinom rakije većom od dopuštene. Državljanin Bosne i Hercegovine doputovao je kao ulazni putnik automobilom švicarskih registracija. Carinica je pregledala njegovo vozilo i propustila ga a da nije pokrenula prekršajni postupak.

Najvjerojatnije se ne bi ništa ni otkrilo da državljanina BiH, kilometar od granice, nisu zaustavili carinici iz mobilne jedinice, i ponovno mu prekontrolirali automobil. Otkrili su da ima u njemu alkoholnog pića, više od dozvoljene količine. Provjerili su potom tko je stranca pregledao na granici i usput otkrili da carinica koja ga je netom pregledala protiv njega nije podnijela prijavu.

Kada je čuo da će sada carinici protiv njega pokrenuti prekršajni postupak, stranac je, revoltiran time što mu šverc rakije nije “prošao”, kazao da ga je carinica propustila bez kažnjavanja uzevši od njega 50 konvertibilnih maraka, odnosno hrvatskih 200 kuna. Istraga je pokrenuta i carinica je privedena u istražni zatvor u Osijeku zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda Osijek, određena joj je jamčevina od 30.000 kuna. O jamčevini tek treba odlučiti sudsko izvanraspravno žalbeno vijeće.

Sandra LACIĆ
ZBOG MITA DOBIO ŠEST MJESECI ZATVORA, DVIJE GODINE UVJETNO

Većina carinika ipak savjesno radi svoj posao, pa one koji mito ponude, prijave. Tako je zbog davanja mita cariniku na graničnom prijelazu Tovarnik Bugarin Ivan Ivanov bio nepravomoćno osuđen na osječkom Županijskom sudu na šest mjeseci zatvora - uvjetno na dvije godine. Kada je u kamionu pronađeno 60 kutija cigareta, carinik mu je rekao da će platiti kaznu. Ivanov mu je tada ponudio mito; prvo 50, a potom 100 eura. Carinik ga je prijavio.

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike