Regija
RAZVRSTAVANJE OTPADA U ĐAKOVU

Nisu svi dobili kante,
ali jesu veće račune
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Univerzalovci su kante počeli dijeliti krajem lipnja, a na tom poslu intenzivno se radi

ĐAKOVO – Danas sam u poštanskom sandučiću pronašla tri Univerzalove uplatnice za uslugu odvoza smeća, riječ je o uplatnicama za srpanj, kolovoz i rujan, i na svima je iznos uvećan, pa umjesto dosadašnjih 50-ak kuna, moram platiti 79,19 kuna. Nije mi najjasnije zbog čega su uplatnice već uvećane, a plavu kantu još nismo dobili. Ni mi, ni bilo tko u Kuševcu, rekla je jučer stanovnica prigradskog naselja Kuševac. U isto vrijeme iz gradskog komunalca Univerzal građanima poručuju kako započinju s odvojenim prikupljanjem otpada po vrstama, i to kako slijedi: staklo, čisti tekstil, metal, papir, plastika, glomazni otpad i električno-elektronična oprema u za to predviđenim posudama. „Odvojeno prikupljanje obavljat će se na lokacijama gradskog deponija Vitika te u dvorištu uprave Gradskog groblja Đakovo, i to od ponedjeljka do petka u vremenu od osam do 16 sati. Plave posude praznit će se prve srijede u mjesecu, a žute zavezane vreće odvozit će se prvog petka u mjesecu“, poručuju iz Univerzala.

Podsjetimo, u grad je stiglo 10.000 plavih plastičnih kanti koje će služiti za odlaganje i odvoz starog papira. Univerzalovci su kante počeli dijeliti krajem lipnja, a na ovom poslu intenzivno se radi, kaže vršitelj dužnosti direktora Univerzala Dinko Hrehorović, svakodnevno. Pojasnio je i zbog čega su građani već dobili uvećane račune za odvoz smeća.

– Cijena je s 1. srpnja otišla gore nevezano uz to jesu li svi građani dobili kante ili ne. Riješena je nabava opreme, nije samo u pitanju odvoz smeća nego je potrebno formirati cijeli sustav. S druge strane, mi smo i prije s javnih površina odvozili plave kontejnere pa se nikome na računu nije vidjelo da je cijena različita. Ono što je novina je da ljudi sada mogu onaj dio otpada koji nastaje u domaćinstvu, a riječ je o glomaznom otpadu, veća otpadna plastika itd., odložiti na dvije lokacije – na deponij i na adresi Ljudevita Gaja 31, kod Uprave groblja. To ih ništa dodatno ne košta. Može se odložiti metal, plastika, tekstil, staklena ambalaža. To su zapravo ekodvorišta u koje se mogu odvoziti osnovne grupe navedenih otpadnih materijala, pojašnjava Hrehorović.

Plave kante, kao i zelene, obujma su 120 litara, a služit će za odlaganje starog papira, novina, kartonske ambalaže. Žute PVC vreće za odvajanje plastike, što idu na metalni nosač na plavoj kanti, služit će za plastični otpad poput plastičnih boca ulja, octa, sredstava za čišćenje, kozmetike, nepovratnih plastičnih boca, jogurtnih čaša. Značajno vrijeme djelatnicima, pojašnjava Hrehorović, oduzima čipiranje kanti vezano uz osobne podatke korisnika te podatke o broju pražnjenja kanti tijekom mjeseca.

– Svaki dan se radi i dijele se i kante i vreće. Prve srijede u mjesecu odvozit će se papir, a prvog petka plastika, tamo gdje su kante podijeljene. Znači, 1. kolovoza ide prvo plastika jer je petak. Čipiranje oduzima dosta vremena jer ljude treba dozvati van, moraju potpisati papire, a i većinu nešto zanima pa im pokušavamo sve pojasniti - kaže Hrehorović.

Maja MUŠKIĆ
Socijalne kategorije

“Otpad će se sada odvoziti šest puta mjesečno, a ne, kao do sada, četiri puta. Niže cijene bit će za posebne kategorije korisnika usluga poput staračkih i samačkih domaćinstava, kućanstava iz socijalnog programa”, najavio je gradonačelnik Zoran Vinković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike