Svijet
PUTINOVI LJUDI NA TERENU SKRIVAJU TRAGOVE

Pijani separatisti bacali tijela žrtava i dokaze u kamione
Objavljeno 20. srpnja, 2014.
Američki državni tajnik Kerry kaže kako svi dokazi terete proruske pobunjenike

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u nedjelju kako je “jasno” da je iz Rusije došla raketna bitnica koja je upotrijebljena za rušenje malezijskog putničkog zrakoplova na istoku Ukrajine.

- Sasvim je jasno da je taj sustav prebačen iz Rusije i dan (proruskim) separatistima u Ukrajini - rekao je Kerry za CNN.

Kerry je naglasio da “izvanredni posredni dokazi” upućuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispaljivanje projektila. Naveo je kako Sjedinjene Države “znaju” tko je ispalio raketu na osnovi satelitskih snimaka i “znamo putanju” tog projektila, “a znamo i vrijeme”, rekao je on i podsjetio na razgovore separatista presretnute na društvenim mrežama.

Crne kutije

- Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sustav (raketnu bitnicu) u tom području u to vrijeme. Dakle, to jasno upućuje na separatiste - rekao je Kerry.

Stanje na mjestu pada zrakoplova Kerry je opisao kao “groteskno” i “suprotno svemu onom što su predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti”.

On je naveo da su “pijani separatistički vojnici bacali tijela u kamione, odnoseći i tijela i dokaze s mjesta” pada olupine zrakoplova.

- Rusija mora učiniti nešto kako bi to promijenila - rekao je Kerry.

Proruski separatisti priopćili su da su došli do predmeta koji sliče crnim kutijama srušenog malezijskog zrakoplova i spremni su ih predati međunarodnom istražiteljima.

"Dijelovi aviona koji sliče crnim kutijama otkriveni su na mjestu nesreće", rekao je premijer samoproglašene Donecke Narodne Republike Aleksander Borodaj, prenosi AFP. Dodao je da će ti predmeti biti predani "međunarodnim ekspertima, ako dođu".

"Proganjat će me prizori spaljenih tijela žrtava i njihovih stvari rasutih po selima oko Grabova u istočnoj Ukrajini", naveo je u članku u The Sunday Timesu britanski premijer David Cameron, koji najavljuje mogućnost novih sankcija Europske unije protiv Rusije, zbog pada malezijskog putničkog zrakoplova na istoku Ukrajine. Cameron je dodao da Zapad mora promijeniti svoj pristup iz korijena ako se Moskva i dalje bude držala svoje politike u Ukrajini. “Rusija može iskoristiti ovaj trenutak da pronađe izlaz iz ove grozne, opasne krize. Nadam se da će to i učiniti. Ali ako se to ne dogodi, moramo snažno odgovoriti”, napisao je Cameron.

Sastanak NATO-a

Cameron piše i da, ako bude potvrđeno da je zrakoplov na liniji MH17 srušen projektilom zemlja-zrak iz područja pod vlašću proruskih snaga u Ukrajini, Moskva treba snositi odgovornost.

“U tom slučaju moramo biti jasni što to znači: to je izravni rezultat ruske destabilizacije jedne suverene zemlje, narušavanja njezine teritorijalne cjelovitosti, podupiranja ubilačkih milicija, kao i njihovog obučavanja i naoružavanja”, napisao je Cameron. On je istaknuo kako "Europi ne bi trebao biti potreban podsjetnik o tome kakve su posljedice kada se zažmiri pred situacijom u kojoj velike zemlje zlostavljaju male", ali da joj "očito ipak treba lekcija iz povijesti".

Cameron je najavio da će za šest tjedana Britanija biti domaćin NATO-ovog summita u Walesu, na kojemu će odnos s Rusijom biti središnje pitanje te je poručio da "o Rusima ovisi kojom stazom će taj odnos krenuti". (dc)

TIJELA 102 PUTNIKA VJEROJATNO IZGORJELA NE OSTAVLJAJUĆI TRAG

Nakon što su ukrajinska vlada i proruske snage postigle sporazum o uklanjanju tijela s mjesta gdje se srušio malezijski zrakoplov, naoružani pobunjenici prisilili su jučer spasioce da predaju svih 196 tijela nađenih na mjestu pada putničkog zrakoplova Malaysian Airlinesa i stavili ih u željezničke vagone-hladnjače, rekli su ukrajinski dužnosnici i promatrači. Borodaj je također naveo da će, do dolaska dužnosnika Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), tijela nađena na mjestu pada zrakoplova u Doneckoj oblasti ostati u vagonima-hladnjačama na kolodvoru u gradu Torezu, 15 kilometara od mjesta pada zrakoplova. Ne zna se što je s tijelima 102 putnika koja nisu nađena, ali je OESS-ov predstavnik za tisak, Michael Bociurkiw, rekao da su vjerojatno izgorjela ne ostavljajući traga.

David Cameron

britanski premijer

Rusija će ispaštati ako je kriva za pad zrakoplova

Najčitanije iz rubrike