Ekonomija
OSJEČKA TVORNICA CARTA BILJEŽI USPJEHE

Rade u tri smjene i izvoze, a obaraju i rekorde - dnevno proizvedu 98.650 vreća
Objavljeno 21. srpnja, 2014.
U Cartinim papirnatim vrećama cement se otprema se u Libiju, a brašno u Tajvan

Godinu dana nakon svečanog puštanja u rad nove, 13 milijuna kuna vrijedne tvornice papirnatih vreća tvrtke Carta d. o. o. u Slobodnoj zoni Osijek, njezina vlasnica Branka Hitner, menadžment i radnici mogu biti u cijelosti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima.

Posve sigurno, još su i zadovoljnije hrvatske tvrtke građevinske i prehrambene industrije što su dobile mogućnost nabave kvalitetnih i cjenovno konkurentnih domaćih vreća u koje pakiraju svoje proizvode.

Prije nego što je to i planirano, Carta je osvojila velik dio hrvatskog tržišta, ali i postala izvozna tvornica. Svoje vreće, naime, odnedavno isporučuje Tvornici cementa Kakanjcement Kakanj u Bosni i Hercegovini, koja posluje u sastavu austrijske Heidelberg grupe. Ona u njih taj svoj vezivni građevinski materijal pakira i isporučuje kupcima iz Libije. Cartine vreće otpremaju se i mlinu iz Slovenije koji u njih pakira brašno za kupca na dalekom Tajvanu. U 25-kilogramske vreće pak koje se proizvode za Tvornicu šećera Viro iz Virovitica pakira se šećer koji se izvozi u Njemačku.

Sve je veći popis kupaca

No, prema riječima Branke Hitner, tvrtka vrećama opskrbljuje i brojne druge kupce. Gotovo svi hrvatski proizvođači svoju sjemensku robu pakiraju upravo u Cartine vreće, a riječ je o Poljoprivrednom institutu Osijek, RWA-u, osječkom Žitu, PPK-u Kutjevu, PP Kompleksu iz Nove Gradiške, tvrtki Meretina iz Županje i mnogim drugima...

Carta vrećama opskrbljuje i gotovo sve najveće hrvatske mlinove, poglavito onaj osječkog Žita kao najvećeg kupca, potom PP Valpovo, Čakovečke mlinove, mlinove županjske Slavonije, našičkog Papuka, MIP-a Sisak, Mlin Plodinec Staro Čiče, Podravske mlinove iz Podravskih Sesveta i druge srednje i manje mlinove. Velike narudžbe Carti stižu iz od industrije građevinskih materijala, osobito Samoborke iz Samobora, kao najvećeg hrvatskog proizvođača završnih građevinskih žbuka. Uz to, vreće se proizvode i za sve tri hrvatske šećerane.

A da bi sve to mogli i ostvariti, ovih dana, u vrijeme najveće potražnje za tim proizvodima, s početnih 15, već ukupno 26 zaposlenih djelatnika radi neprekidno u tri smjene, pa praktički i ne gase strojeve, osim u vrijeme njihova podešavanja za novog naručitelja. Tako su oni prije nekoliko dana ostvarili i rekordnu dnevnu proizvodnju tvornice od čak 98.650 vreća, te se na taj način već i približavaju maksimalnim proizvodnim kapacitetima tvornice od oko 30 milijuna vreća godišnje.

Nove investicije

Tvornica za sada proizvodi papirnate vreće od 10, 25 i 50 kilograma, a njezin menadžment pritom najveću pozornost poklanja upravo njihovoj kvaliteti, koristeći natron-papir četinjača koje ima duga celulozna vlakna, a što vrećama daje veliku čvrstoću. Budući da joj u posljednja dva mjeseca zbog poplavljenih pogona i prekida proizvodnje kakanjska tvornica Hayat ne isporučje natron-papir, sada se on uvozi iz zemalja EU-a, ponajviše Norveške.

Iako su rezultati tvrtke odlični, njezina vlasnica s velikim iskustvom u poslovanju s papirnatim vrećama, ne zadovoljava se postignutim. U planu je, uz korištenja povoljnijih kreditnih linija HBOR-a, i dodatna investicija u proizvodne prostore, ali i nove proizvodne linije za mala pakiranja, odnosno vrećice od jednog i pet kilograma, za kojima također vlada velika potražnja na tržištu. To će, prema njezinim riječima, omogućiti i dodatno zapošljavanje radnika. Pritom je uvjerena da će ipak doći do oporavka domaćeg gospodarstva, rasta kupnje domaćih proizvoda, ali i poboljšanja pravne sigurnosti poslovanja gospodarskih subjekta, poglavito u segmentu zaštite vjerovnika, odnosno naplate isporučenih roba.

Nikola VUKADINOVIĆ
Kvalitetom do kupaca

Kako ističe Branka Hitner, postojeće kupce zadržavaju, a nove dobivaju uglavnom zbog visoke kakvoće vreća, ali i stoga što čak i manjim kupcima u kratkom roku mogu isporučiti naručene vreće s otisnutim logom i drugim traženim oznakama u bojama.

30

milijuna vreća godišnje proizvodni je kapacitet tvrtke koji je već gotovo ostvaren

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike