CVJETAČA, BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS
Objavljeno 21. srpnja, 2014.
U zemljama Mediterana, i to poglavito u Italiji, uzgajali su cvjetaču šest stoljeća pr. Kr., dok u većem opsegu uzgoj u Europi počinje početkom 12. stoljeća u Grčkoj, zatim u Aziji, a početkom 16. stoljeća uzgaja se na Cipru i u Siriji.
Vjerujem u današnju znanost kad nam preporučuje dodatno uzimanje raznih dodataka našoj prehrani - suplimenata, od vitamina do minerala, pa tako i preparate kao što su brokulin, koji ima veliku ulogu u preventivi našeg zdravlja kao dobar antioksidans i antikarcinom. Preporučuje se u zdravoj prehrani i preventivi da se konzumira jednom tjedno. Za cvjetaču kažu da je dobar prirodni izvor minerala i vitamina te ljekovito sredstvo i u preventivi i u kurativi.
Koristi:
kod nastanka raka želuca i debelog crijeva, jer potiče stvaranje enzima koji eliminiraju stanice raka
u preventivi zdravlja, naročito kod rizika nastanka raka dojke
kod poliartritisa i reumatoidnog artritisa
kod očnih bolesti štiti od makularne degeneracije
tegobe krvožilnog sustava mokraćnog i genitalnog organa (širi krvene žile)
kod vodenih bolesti
tegoba sa štitnjačom
gihta i bubrežnih bolesti - otklanja purinske sastojke i mokraćnu kiselinu
u detoksikaciji organizma.
Kod bolesti želuca i crijeva zbog velikog sadržaja celuloze nije preporučljiva bolesnicima koji imaju poremećaje jer može otežati probavu i izazvati druge nelagode, dok je izvrsna kod bolesnika koji nemaju te tegobe zbog svoje bogate ponude proteina, minerala i vitamina.
Zapadna pučka medicina rabi cvjetaču u obliku soka ili kapsula za liječenje bolesti želuca i crijeva, gihta, karcinoma, reume, za jačanje imuniteta i preventivno.
Osobe s poremećenom probavom i slabim radom želuca mogu imati problema jer je to teško probavljiva namirnica.
Ivan LESINGER
Kuhanu cvjetaču začiniti maslinovim uljem, jabučnim octom, solju, ako je dopušteno, s dosta bijelog luka i peršina.
Juhe
Cvjetači dodati korijen peršina i celera, a pri kraju kuhanja i listove cvjetače, peršina i celera te sve začiniti biljnim začinom. Ova juha potiče mokrenje i snaži tijelo.
Iz kulinarstva
Cvjetača se može pripremiti na više načina a da sačuva svoju ljekovitost:
l brzo prepržiti na maslinovu ulju s bijelim lukom te začiniti đumbirom i tamari sokom,
kuhati s dodatkom kurkuma začina,
pire od cvjetače začiniti sjemenom koromača.
IZ KULINARSTVA
Cvjetača se može pripremiti na više načina a da sačuva svoju ljekovitost:
* brzo prepržiti na maslinovu ulju s bijelim lukom te začiniti đumbirom i tamari sokom,
* kuhati s dodatkom kurkuma začina,
* pire od cvjetače začiniti sjemenom koromača.