Osijek
MEĐUNARODNO NATJECANJE U SLAGANJU POPULARNE IGRAČKE

Rubikove kocke slagali i nogama te zatvorenih očiju
Objavljeno 21. srpnja, 2014.
Glavna je disciplina kocka 3 x 3, a prosječno je vrijeme slaganja ispod 15 sekundi

Natjecanje u što bržem slaganju Rubikove kocke i raznih varijacija te popularne igračke/slagalice - Croatian open 2014. - prošlog je vikenda prvi put održano u Osijeku, i to prema svim propozicijama World Cube Asociationa (WCA), svjetske asocijacije slaganja Rubikove kocke.

Kocke su se u dva sata natjecanja slagale u raznim disciplina, oblicima, varijacijama - žmirećki, nogama, rukama, a nisu sve slagalice ni bile kocke, bilo je tu i piramida te raznih drugih geometrijskih tijela na kojima treba poslagati boje stranica.

- Zadovoljni smo odazivom natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, čak i Švedske. Slažu se kocke 3 x 3, 4 x 4, 6 x 6, 7 x 7, megamix s 12 boja i razne druge varijante, a vrlo je atraktivno bilo natjecanje u kocki 4 x 4 zatvorenih očiju. Rezultati su oko šest-sedam minuta, što je fascinantno i u Hrvatskoj to još nitko nije složio. Dobije se poklopljena kocka i natjecatelj ju smije pregledati i isplanirati poteze, a zatim se zatvaraju oči, stavlja se povez i počinje slaganje. Bitna je volja i vježbanje, a recimo pri slaganju nogama potrebna je i spretnost u okretanju kocke nogama. Ja se jedini u Hrvatskoj u tome natječem i sada sam na približno dvije minute za slaganje nogama kocke 3 x 3 - rekao je Dominik Vidaković, organizator natjecanja održanog u Trećoj gimnaziji.

Glavna je disciplina kocka 3 x 3, a prosječno je vrijeme slaganja ispod 15 sekundi. Najbrže je slaganje 5,5 sekundi, a najbolji svjetski natjecatelji slažu za manje od sedam sekundi. Podjednako je važno upregnuti moždane vijuge, ali i spretnost prstiju. Pri inspekciji kocke u 15 sekundi obično se isplanira prvih 10 – 15 poteza, a zatim kreće slaganje. Jedino do sada održano natjecanje u slaganju Rubikove kocke u Hrvatskoj bilo je 2011. godine u Zagrebu, a Osječani se nadaju da će takvih natjecanja biti više.

- Speedcubing svjetski je fenomen koji želimo što više raširiti pa tako i u Hrvatskoj. Odaziv je solidan, šteta što nema više domaćih natjecatelja, a nadam se da će bolje biti iduće godine. Ovo je pravi natjecateljski hobi, nije to profesionalni sport, ali radimo na tome da idemo i u tom smjeru - rekao nam je Mađar Oliver Perger uime WCA-a.

Ivan SEKOL

OLIVER PERGER

predstavnik WCA-a

Speedcubing svjetski je fenomen koji želimo što više raširiti pa tako i u Hrvatskoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike