Osijek
CROATIAN OPEN U OSIJEKU

Rubikove kocke slagali nogama i zatvorenih očiju
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

Natjecanje u što bržem slaganju Rubikove kocke i raznih varijacija ove popularne igračke/slagalice Croatian open ovog je vikenda po prvi put održano u Osijeku i to po svim propozicijama World Cube Asociation-a (WCA), svjetske asocijacije slaganja Rubikove kocke. Kocke su se u dva sata natjecanja slagala u raznim disciplina, oblicima, varijacijama, žmirećki, nogama, rukama, a nisu sve slagalice niti bile kocke, bilo je tu i piramida i raznih drugih geometrijskih tijela na kojima treba poslagati boje stranica.
- Zadovoljni smo odazivom natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, čak i Švedske. Slažu se kocke 3x3, 4x4, 6x6, 7x7, megamix sa 12 boja i razne druge varijante, a vrlo atraktivno je bilo natjecanje u kocki 4x4 zatvorenih očiju. Rezultati su oko šest – sedam minuta što je fascinantno i u Hrvatskoj to još nitko nije složio. Dobije se poklopljena kocka i natjecatelj ju smije pregledati i isplanirati poteze, a zatim se zatvaraju oči, stavlja se povez i počinje slaganje. Bitna je volja i vježbanje, a recimo kod slaganja nogama potrebna je i spretnost u okretanju kocke nogama. Ja se jedini u Hrvatskoj u tome natječem i sada sam ne približno dvije minute za slaganje nogama kocke 3x3, rekao je Dominik Vidaković, organizator natjecanja održanog u Matematičkoj gimnaziji.
Glavna disciplina je kocka 3x3, a prosječno vrijeme slaganja je ispod 15 sekundi. Najbrže slaganje je 5,5 sekundi, a svjetski najbolji natjecatelji slažu za manje od sedam sekundi. Podjednako je važno upregnuti moždane vijuge, ali i spretnost prstiju. Pri inspekciji kocke u 15 sekundi obično se isplanira prvih 10 – 15 poteza, a zatim kreče slaganje. Jedino do sada održano natjecanje u slaganju Rubikove kocke u Hrvatskoj bilo je 2011. godine u Zagrebu, a Osječani se nadaju da će takvih natjecanja biti više.
- Speedcubing svjetski je fenomen koji želimo što više raširiti pa tako i u Hrvatskoj. Odaziv je solidan, šteta što nema više domaćih natjecatelja, a nadam se da će bolje biti iduće godine. Ovo je vrlo natjecateljski hobi, nije to profesionalni sport, ali radimo na tome da idemo i u tom smjeru, rekao nam je Mađar Oliver Perger ispred WCA. I.Sekol

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike