Novosti
REALIZACIJA SPORAZUMA O SURADNJI

Od iduće akademske
godine studij Sestrinstvo
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

Organizacija dislociranog studija Sestrinstvo na Sveučilištu “Juraj Dobrila” u Puli, koji je na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke odobrio Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, bit će prvi korak u realizaciji nedavno potpisanog sporazuma o suradnji osječkog sveučilišta na ustroju Ureda za znanost, studije i cjeloživotno učenje sa sveučilištem u Puli i s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Kako ističe rektor Željko Turkalj, taj je ured zamišljen kao logistička potpora za stvaranje veće ekonomičnosti i stimulativnijeg okruženja za izvedbu znanstvenih istraživanja programa cjeloživotnog učenja i izvedbu zajedničkih studija. "Tim uredom povezuju se kapaciteti svih triju ustanova i dobiva sinergija koja će, vjerujem, ubrzo rezultirati kvalitetnim istraživačkim projektima i unaprjeđivanjem nastavnih kapaciteta. On će osiguravati prednost u prijavljivanju i ostvarivanju projekata koji će biti financirani sredstvima Europske unije i omogućiti razvoj novih edukativnih sadržaja, kao što je upravo studij Sestrinstvo. Dodatna korist bit će, prvi put u Hrvatskoj, stvarno pokretanje mobilnosti studenata i nastavnika između visokoškolskih institucija, koja do sada gotovo nije postojala. Vjerujem da ćemo takvu mobilnost ostvariti već u ljetnom semestru iduće akademske, 2014. / 2015., godine jer bi se između ova dva sveučilišta trebao pokrenuti proces gostovanja studenata i nastavnika tijekom cijelog semestra preddiplomskog i diplomskog studija”, najavljuje rektor. Dekan Medicinskog fakulteta Aleksandar Včev pak objašnjava kako se u tom smjeru upravo razvijala ideja o njihovu studiju sestrinstva u Puli. "Njegovo dislocirano izdanje u Puli bit će organizirano u suradnji i s pulskom bolnicom, koja odnedavno ima potpisan ugovor s našim fakultetom da postaje nova nastavna baza osječkog sveučilišta. Na tom području vrlo je izražena potreba za stjecanjem novih znanja u području sestrinstva, a u idućih mjesec dana bit će određene i točne kvote i traženi uvjeti za upis studenata", najavio je Včev.T.Levak

Rektor: Prvi takav sporazum na razini hrvatskih sveučilišta

Rektor Turkalj naglašava kako je ovaj iznimno važan sporazum prvi na razini svih hrvatskih sveučilišta, a 11. srpnja čelnici svih triju institucija potpisali su ga na vrijeme od šest godina. "Vjerujemo kako će Ured biti u funkciji do kraja tekuće godine. Sporazum je u cijelosti u skladu s odredbama bolonjskog procesa o međusveučilišnoj suradnji, a njegovom provedbom omogućit će se i potaknuti interdisciplinarnost, povećanje istraživačkih i nastavnih kapaciteta, i to okupljanjem najboljeg znanstvenog potencijala sa sveučilišta u Osijeku, sveučilišta u Puli i Instituta u Poreču", ističe Turkalj.

Možda ste propustili...