Novosti
OČEKIVANJA GRAĐANA NAKON PRESUDE

Hrvatskim štedišama 150 milijuna eura iz Ljubljanske banke tek za godinu dana?
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

Štediše u Bosni i Hercegovini očekuju kako bi do svoga novca koji je od prije rata na računima u Ljubljanskoj banci mogli doći za godinu dana. Predsjednik Udruge građana za povrat stare devizne štednje u BiH Svetozar Nišić smatra kako nakon presude Europskog suda za ljudska prava ni Slovenija ni Srbija neće imati priliku godinama otezati s isplatom štednih uloga građana. “Naših 16 odvjetnika iz münchenskog ureda već je poslalo zahtjev Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH da sa Slovenijom i Srbijom hitno nađu način na koji će u sljedećih godinu dana štedišama biti isplaćen novac. Očekujem da uz uloge Slovenija isplati i kamate, i to po stopi od pet posto a Srbija po stopi od dva posto. U konačnici riječ je o ukupnom iznosu od 500 milijuna eura”, kaže Nišić.

Kako prenosi Dnevnik.hr, Amila Omersoftić, predsjednica upravnog odbora Udruge za zaštitu deviznih štediša u BiH, upozorila je da vlasti sada trebaju brzo djelovati jer se može dogoditi da se isplata otegne i na dvadeset godina. Stanje je posebice komplicirano za štediše s područja Federacije BiH jer je 1993. godine provedena svojevrsna nacionalizacija podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu, pa je dio stare devizne štednje pretvoren u certifikate od kojih su neki iskorišteni tijekom postupka privatizacije provedenog nakon rata. Presuda Velikoga vijeća Europskog suda za ljudska prava odnosi se na sve štediše Ljubljanske banke s područja bivše Jugoslavije, uključujući i one iz Hrvatske, koji su u istome pravnom položaju kao i štediše u slučaju Ališić. Što se Hrvatske tiče, ta svota iznosi otprilike 150 milijuna eura, a na to se obračunavajui i kamate. Osnovni iznos u slučaju prenesene štednje Hrvatske protiv Slovenije je oko 300 milijuna eura, a na taj se iznos također zaračunavaju kamate. (E.S.)

udar na financijsku stabilnost slovenije

“Presuda je donesena, potrebno ju je izvršiti i ispoštovati. Troškovi koje će Slovenija imati s vraćanjem deviznih depozita Ljubljanske banke hrvatskim i BiH štedišama nisu maleni, ali ne mogu ugroziti financijsku stabilnost države. Biti general nakon bitke i sada retroaktivno zaključivati jesmo li mogli postupiti drukčije, znači gubljenje vremena. Odluku suda treba prihvatiti i nadati se da ćemo što prije podmiriti sve obveze. To ne bi smjelo bitno utjecati na situaciju slovenskih javnih financija”, izjavila je viceguvernerka slovenske središnje banke Stanislava Zadravec Caprirolo. “Pogrešno je iz današnje perspektive tumačiti da je Slovenija pogriješila zato što 90-ih nije isplatila stare štediše Ljubljanske banke izvan Slovenije jer prigodom osamostaljenja nije imala dovoljno deviza”, rekao je bivši guverner slovenske središnje banke France Arhar.

Možda ste propustili...