Regija
OLUJNO NEVRIJEME U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Orkanski vjetar lomio
stabla, Zdenci potopljeni
Objavljeno 18. srpnja, 2014.

ZDENCI – Više od jednog sata trajalo je jako olujno nevrijeme, praćeno orkanskim vjetrom i dugotrajnim pljuskom, koje je u četvrtak u poslijepodnevnim satima zahvatilo istočni dio Virovitičko-podravske županije.

Upravo kao što su meteorolozi najavljivali, vremenska nestabilnost došla je do punog izražaja, jer je na nekim mjestima bilo pravo ljetno vrijeme, a samo nekoliko kilometara dalje kratkotrajni ali jaki pljuskovi onemogućili su završetak žetve. Tako se na sjevernom dijelu orahovačkog područja, osobito u Zdencima i okolnim selima, nakon sunčanog, izuzetno toplog, sparnog i „teškog“ vremena, iznenada pojavio olujni vjetar i oko 16 sati počela je padati jaka kiša. U samo nekoliko minuta pretvorila se u pravi prolom oblaka. I dok je vjetar do zemlje savijao i lomio grane mnogobrojnog drveća, kiša je bila toliko gusta da se na desetak metara udaljenosti ništa nije moglo vidjeti. Nakon pola sata pljuska, kraće vrijeme padao je i led veličine graška, a jaka kiša nije prestala do 18 sati. U tom vremenu palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru. Kanali nisu mogli propustiti toliku količinu oborina pa se voda prelijevala preko cesta, a vrtove i voćnjake pretvorila u jezera. Situaciju je pogoršalo neredovito i nedovoljno dobro održavanje kanala, koje mještani sami kose i čiste, ali i započeta a nedovršena izgradnja kanalizacije.

– Ovo je strašno, ovako nešto još nismo doživjeli - govorili su mještani Zdenaca, koje je jako nevrijeme zahvatilo i dva dana prije. Bilo je to istoga dana kad je u nedalekom Bokšiću od udara groma izgorio krov kuće obitelji Amidžić. Kažu da je tada kroz selo prošla i mala pijavica, koja je ostavila još vidljive tragove, potpuno polomila veliku vrbu usred sela i još nekoliko stabala, a bilo je i otkrivenih pomoćnih zgrada.

Zdenačka rijeka, koja teče širokom Strossmayerovom ulicom, od malog potoka pretvorila se u nabujalu i zapjenjenu rijeku, a nekoliko uređenih izvora, po kojima su Zdenci i dobili svoje ime, zaplavljeno je i nestalp pod mutnom vodom. Popularni Otok ljubavi, sa stolovima za rekreativno igranje stolnog tenisa i klupama, također je pretvoren u jezero. U voćnjacima Drage Hajnala i Zdenka Velića voda je dosezala do koljena, u šljiviku Stjepana Šormana oboreno je desetak stabala, vjetar je odnio krov pomoćne zgrade Miroslava Božića, a u obližnjim Kutovima bez dijela krova ostala je i kuća obitelji Željka Pačalata, koji danas ima svadbu.P.Žarković

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike