Regija
RAZGOVOR: GRADONAČELNIK MLADEN KARLIĆ

Vinkovci će biti razvijeni grad istočne Hrvatske
Objavljeno 19. srpnja, 2014.
Ove se godine nastavlja gradnja škole u Mirkovcima i Hrvatskog doma

Na blagdan svog zaštitnika sv. Ilije, 20. srpnja, Vinkovci obilježavaju svoj dan. U povodu toga, o aktualnom trenutku grada i planovima razgovarali smo s gradonačelnikom, dr. Mladenom Karlićem.

Koliki je proračun grada Vinkovaca?

- Proračun grada je oko 125 milijuna kuna planiran za ovu godinu. Naravno, tu su sva sredstva - izvorna su 90 milijuna kuna, a ostalo su naša sredstva koja smo oročili, deponirali, a koja su predviđena za gradnju Hrvatskog doma. Bitno je naglasiti da je proračun posljednje dvije godine, od 2012. na 2013. godinu, porastao za sedam milijuna kuna, a očekujemo da će tako biti i tijekom ove godine, što bi značilo stabilnost, blagi oporavak i povećanje prihoda.

Koji su projekti, s obzirom na smanjene prihode, u proteklih godinu dana ostvareni i što se planira?

- Krajem prošle godine napravili smo plan investicija za ovu godinu, gdje je predviđeno 40 milijuna kuna za održavanje grada, izgradnju komunalne infrastrukture, gradnju Osnovne škole 'Nikola Tesla' u Mirkovcima, rekonstrukciju Osnovne škole I. G. Kovačića, izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, gradnju parkirališta; to su radovi koji su u tijeku, koji imaju svoju polaganu dinamiku. Mjesečno, kako dolaze prihodi, tako možemo raditi te plaćati tvrtkama koje to odrađuju. Mislim da možemo biti zadovoljni prvom polovinom godine. Odradili smo veliku investiciju uređenja Mihanovićeva bloka, gdje smo sagradili 90 parkirališnih mjesta, uredili nogostupe, rekonstruirali ceste i uredili okoliš. Sada se radi nekoliko ulica u naselju Kanovci, Mirkovcima, Maloj Bosni. Mnogo je radova i vjerujemo da ćemo do kraja godine imati još puno posla kako bismo uljepšali naše Vinkovce.

Koja su kapitalna ulaganja planirana?

- U ovoj godini idemo dalje s gradnjom nove škole u Mirkovcima, a planirali smo i novac za nastavak gradnje Hrvatskog doma. Što se tiče Hrvatskog doma, tu imamo arheološka istraživanja, gradnju Gradske knjižnice koja će biti unutar doma te gradnju podzemne garaže. Ne smijemo zaboraviti ni rekonstrukciju cesta.

Koliko Vinkovci koriste mogućnosti kandidiranja projekata u europskim pristupnim fondovima?

- Ulaskom u Europsku uniju očekivali smo i očekujemo da ćemo povući značajnija financijska sredstva iz različitih fondova. Prije dvije godine kandidirali smo u Ministarstvo regionalnog razvoja dva velika projekta za koja očekujemo da će se financirati iz sredstava europskih fondova. Jedan je gradnja novog Tehnološkog parka, velikog objekta s 3.000 'kvadrata', koji bi zadovoljio potrebe svih novih poduzetnika, mladih obrtnika, tvrtki koje počinju rad. Vjerujemo i da će taj projekt biti odobren, a njegova vrijednost je oko tri milijuna eura. On će se nalaziti na prostoru nekadašnje gradske vile u Ružinoj ulici. Dosta je projekata kandidirano u području turizma. Jedan od većih i značajnijih je Turistički prsten Sopot, čija je vrijednost pet-šest milijuna eura.

Kako grad pomaže građanima da prebrode ovo krizno razdoblje?

- U proračunu smo osigurali tri milijuna kuna za socijalno ugrožene građane ili za one kategorije društva koje su u situaciji da ne mogu voditi brigu o sebi ili članovima svoje obitelji. Kroz ta tri milijuna kuna imamo 16 različitih mjera kojima nastojimo pomoći našim sugrađanima. Jedna od njih je i jednokratna novčana pomoć onima koji su ostali bez prihoda, koji imaju bolesne osobe - za to smo predvidjeli 400.000 kuna iz gradskog proračuna. Tu je i 800.000 kuna pomoći građanima u plaćanju električne energije, grijanja. Uz sve to imamo i jednokratne novčane pomoći obiteljima koji imaju novorođene bebe.

Što biste poručili sugrađanima za Dan Vinkovaca?

- Možemo biti ponosni što smo stanovnici Vinkovaca, jednog od najstarijih europskih gradova. Grada bogate povijesti i tradicije, velikih duhovnih, materijalnih i gospodarskih mogućnosti. Grada koji je pretrpio izuzetno velika ljudska i materijalna razaranja u Domovinskom ratu, ali nikada nije bio okupiran. Sve je to preživio, obnovio se, upravo zahvaljujući vrijednim Vinkovčanima i njihovim prijateljima. Sada imamo grad na koji možemo biti ponosni, koji možemo dostojno pokazati našim gostima, ali grad koji zajedno, svojim snagama, moramo izgraditi tako da bude i dalje na ponos našoj djeci i da ga ostavimo s jednim velikim životnim standardom, bogatstvom i željom da sva djeca ostanu u svom gradu i da drugi dođu živjeti na ove prostore. Vinkovci imaju potencijal i budućnost da budu razvijeni grad istočne Hrvatske.

Mario KOKAJ

Za EU fondove kandidirani su, između ostalog, Tehnološki park i Turistički prsten Sopot

Paviljon za srebro

- Imamo brojne zadatke u području kulture, a to je ponajprije gradnja paviljona za srebro koje je otkriveno u Vinkovcima, a koje je sada na restauraciji i koje moramo vratiti u naš grad. Osim toga, imamo veliko arheološko istraživanje na području Kamenice, koje će trajati godinama i za koje treba osigurati sredstva za otkup zemljišta i poslije za radove, a i tu očekujemo značajna sredstva - rekao je gradonačelnik Karlić.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike