Regija
ORIOVAČKI REKORD TIM

Marko Pejić: Odričemo se dobiti da bismo popravili financijsko stanje radnika
Objavljeno 19. srpnja, 2014.
Spužve za kućanstvo, ležaljke, stolnjake... izvoze od Perua do Kuvajta

ORIOVAC- Oriovačka će tvrtka Rekord Tim sljedeće godine proslaviti četiri deseljeća uspješnog rada, a s najmodernijom tehnologijom, europskom orijentacijom, kvalitetnim proizvodima i istim vlasnikom - direktorom Markom Pejićem, izrasla je u respektabilan gospodarski subjekt u Hrvatskoj, pa i šire u regiji. Na današnjih oko šest tisuća četvornih metara izgrađenog, a ukupno više od 25 tisuća kvadrata poslovnog prostora, ova obiteljska tvrtka - u kojoj su zaposlene i kćeri Tatjana i Marina, sin Željko i njihovi supružnici - razvila je tri proizvodna programa, na kojima danas radi 48 radnika. Osnovni su proizvodi, s kojima je Marko Pejić još davne 1975. godine krenuo u dvorišnoj proizvodnji sa suprugom Ivankom, spužve za kućanstvo, krpe za čišćenje, žice, brisači podova, ležaljke za plažu, sjedalice, stolnjaci, no samo iznimnim trudom i poštenim odnosom, kako prema radnicima i dobavljačima tako i prema državi i kupcima, tvrtka se razvila u pravu modernu tvornicu.

- Za tržišnu ekonomiju mi smo se pripremali još prije pet godina, stvarali pretpostavke. Opstajemo, premda nije lako. Danas morate imati dobar i jeftin proizvod ili onaj koji nitko nema. Klima za gospodarstvo baš nije povoljna i da sada krećem, teško bih se odlučio. Česti su problemi oko naplate, a tu je i neusklađenost zakona, česte promjene... - kaže vlasnik, kritizirajući najnovije, retroaktivno oporezovanje dobiti.

- Svoju sam dobit zadržao da bih održao financijsku stabilnost, a sada nakon pet godina moram platiti dodatnih 12 posto poreza. To je kazna i nije pošteno prema nama koji uredno poslujemo - veli društveno odgovorni poslodavac, koji redovito plaća sve obveze prema državi i nikada do sada nije uzeo ni jedan kredit od banaka. Oslanjaju se na vlastiti kapital.

A s dugogodišnjom izvoznom orijentacijom još uvijek ima dosta posla. Vrijednost godišnje proizvodnje i prodaje iznosi oko 24 milijuna kuna, a njihovi se proizvodi prodaju u Švicarskoj, Austriji, Italiji, zemljama bivše Jugoslavije, ali i Kuvajtu, Tunisu... Prije nekoliko dana šleper robe otišao je u Peru. “Našli su nas na internetu i tražili uzorke, odgovara im kvaliteta i cijena i došli su...” kaže Marko Pejić. Da bi osigurali kontinuiranu proizvodnju, u Rekord Timu repromaterijal nabavljaju nekoliko mjeseci unaprijed, uglavnom iz Španjolske, Francuske, Italije, nešto iz Kine, te od hrvatskih dobavljača, a svima se, kaže Pejić, uredno plaća. Tome svjedoči i na zidu istaknuti certifikat “tri A” - kreditni rejting urednog platiše, koji ova tvrtka dobiva svake godine, a kojih je u Slavoniji samo 1,7 posto.

- Certifikat nam olakšava poslovanje jer u Europi sve nabavljamo bez garancije banke na čak 90 dana - s ponosom ističe vlasnik i direktor tvrtke, u kojoj nikada do sada plaće nisu kasnile ni dana, a redovito se isplaćuje regres, božićnica, uskrsnica pa čak i trinaesta plaća koja je za prošlu godinu isplaćena već u siječnju.

- Odričemo se vlastite financijske dobiti kako bismo u krizna vremena popravili financijsko stanje naših radnika. Zadovoljni smo njima, oni prihvaćaju naše ideje, uključuju se u rješavanje problema..., tako povećavamo njihovu motivaciju - kaže hvaljeni poslodavac.

- Ovdje sam 32 godine i jako sam zadovoljna. Nije teško, a gazda je odličan - kaže Ružica Zdjelar.

- Kamo sreće da je ovakvih poduzetnika više, oni su nam kao roditelji, uvijek su spremni priteći u pomoć - dodaje Kata Blažević, zaposlena 15 godina, a puna usta hvale su i dugogodišnjoj radnici Mariji Kuzmić i ostalima. Svi se s osmijehom na licu spremaju za kolektivni godišnji odmor od 25. srpnja.

Humani poslodavac, čiji su zidovi puni nagrada, priznanja i zahvalnica, planira, kaže, raditi još tri godine - do sedamdesete, kada će palicu prepustiti mlađima, uvjeren da ih je naučio kako treba raditi pošteno, ulagati u tehnologiju i ne trošiti preko mogućnosti.

Marija RADOŠEVIĆ

Tvrtka je razvila tri proizvodna programa na kojima radi

48

radnika

Svake godine dobivaju certifikat “tri A” - kreditni rejting urednog platiše, a kojih je u Slavoniji samo 1,7 posto

Redovito se

isplaćuje regres, božićnica, uskrsnica, pa i trinaesta plaća

Ni vile ni apartmana
Lani je sagrađeno novo skladište vrijedno 3,5 milijuna kuna vlastitog kapitala, a u planu je gradnja nove moderne pakirnice vrijedne oko 2,5 milijuna kuna. Rijetko uspješan poduzetnik ne posjeduje vile, bazene, kuće na moru, pa čak ni apartman. Ali zato, kaže, četvrt stoljeća podržava mjesni košarkaški klub i zadovoljne mlade ljude koji se bave sportom.
Pomaže osobe s invaliditetom

Marko Pejić pripada među rijetke poslodavce koji pomažu osobe s invaliditetom i s posebnim potrebama. Nedavno je za stalno zaposlio gluhonijemu djevojku, godinama surađuje s brodskom udrugom Regoč i Centrom za inkluziju, čiji korisnici pakiraju robu, a pomaže i zatvorenicama kaznionice u Požegi, koje već četiri godine rade usluge šivanja i pakiranja.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike