Magazin
VESNA PUSIĆ O SLUČAJU LJUBLJANSKA BANKA

Smireni pristup donosi rješenje
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ponovno se osvrnula na slučaj Ljubljanske banke. Dolazeći na sjednicu Vlade, Pusić je izjavila:

- Odluka pokazuje da samo smireni, sustavni i neeuforični pristup koji se temelji na poštovanju i međunarodnim pravosudnim institucijama dovodi do rješenja.

Na pitanje ima li to reperkusija i na državu, Pusić je odgovorila potvrdno:

- Naravno. Ja sam već komentirala da je indirektno, ne odnosi se direktno na prenesenu štednju, ali sigurno se odražava, s obzirom na to da se tu država pojavljuje kao ona na koju su individualni štediše prenijeli svoja potraživanja kad im je država to tijekom određenog roka isplatila. I de facto je država kroz ove banke ovdje predstavnik onih koji su također imali štednju u Ljubljanskoj banci.

Budući da se radi o drugom modelu, ova presuda nema direktni utjecaj na taj predmet, već ima direktni utjecaj na konkretne ljude, koji će sada dobiti povrat svoje štednje s kamatama, objasnila je, između ostalog, Pusić, naglasivši da je očito da se to reflektira i na ovaj postupak:

- Mi smo u predmetu “podnesena štednja” potpisali memorandum o razumijevanju. I do sada smo se potpuno držali tog memoranduma, a držat ćemo se i od sada, što znači da smo, ako slovenska strana bez obzira na ovu presudu, koja govori određene stvari, pristane držati se slova memoranduma i zatraži zastoj postupka, spremni sa slovenskom stranom u tom razdoblju razgovarati o modalitetima.

Podsjetimo, Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u srijedu je potvrdilo prvostupanjsku presudu iz 2012. kojom su Slovenija i Ljubljanska banka proglašene odgovornima za povrat stare devizne štednje štedišama Ljubljanske banke.(ŽELJKA GULAN/MS)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike