Magazin
USKORO ĆE NA ODMOR I VLADA

Politički luzeri na godišnjem odmoru
Objavljeno 19. srpnja, 2014.
Što se ministara tiče, za neke je i dobro da se odmore, bar će za to vrijeme napraviti manje štete

Narodni izaslanici u Hrvatskom saboru odoše na godišnji odmor, čak dva mjeseca. To se zove parlamentarna stanka. A i “naradili” su se ove godine, čak 68 radnih dana. Još su stigli osim plaća, koje se kreću oko 16 tisuća kuna, nabiti 5,6 milijuna kuna izvanrednih troškova, pa su se neki ukeširali kao pijani Amerikanci.

Ukupno 15 zastupnika nije opravdalo ni kune troškova, a među njima su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i bivši splitksi gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum, jer oni se, iako primaju plaću, na radnom mjestu i ne pojavljuju. Pitanje je samo kako zastupnici stignu potrošiti taj silan novac, jer sabornica je prečesto ili poluprazna ili potpuno prazna. No neka im, birali smo ih i sada nemamo što prigovarati. Uskoro će valjda na odmor i Vlada. Što se ministara tiče, za neke je i dobro da se odu odmoriti, bar će u međuvremenu napraviti manje štete. A neki su, onime čime su se pokazali i zbog kojih živimo kako živimo, ili, bolje rečeno, životarimo, zaslužili da se bar ubodu na morskoga ježa. Jer Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem ionako je digla ruke od svega, čak i od najavljenog provođenja ključnih reformi. Njihov plan za ponovnu izbornu pobjedu svodi se samo na to kako birače uvjeriti da se gospodarska situacija ipak malo-pomalo popravlja, da raste BDP i izvoz, a pada nezaposlenost. U mlaćenju prazne slame dobro služi potpredsjednik Vlade Branko Grčić, kojeg ni u koaliciji ne smatraju inventivnim.

Čemu reforme, tu se treba uznojiti, a slijede prvo predsjednički pa parlamentarni izbori. Treba se pripremiti za ponovno preuzimanje vlasti. Primijećeno je da predsjednik Ivo Josipović i Milanović sve više putuju po Hrvatskoj, čak su i preumorni od brojnih obilazaka. Slijedi ih i Karamarko, koji za svoj nerad u Saboru ima opravdanje u terenskom radu. Kaže da je kao šef HDZ-a plaćen od poreznih obveznika i kako bi stvorio pobjedničku stranku. Svi su u nadi. HDZ je nakon niza izbornih pobjeda u to uvjeren iako se bavi samo sporednim temama. Dio SDP-ovaca još pak smatra da glasačka mašinerija ipak neće zaokružiti one s etiketom “zločinačke organizacije”. Malo realniji u toj stranci ipak iznose: Gubimo, HDZ nas je definitivno pretekao! Zadnja nada im je da Josipović pobijedi na predsjedničim izborima te da u Saboru uđu u koaliciju s ORaH-om Mirele Holy. Jedino ako i Hrvatsku ne zahvati slovenski sindrom pa pobjednik izbora bude upravo ORaH, najmlađa relevantna stranka, čija popularnost iz dana u dan raste, a popularnost šefice Holy prijeti čak i samome Josipoviću, koji je još samo malo ispred uspješne mlade političarke koja izbjegava prodavati maglu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike