Mozaik
BIZOVČANI OBOGATILI “BALTICU”

27. folklorni festival u Vilniusu: KUD
Bizovac oduševio ljubitelje folklora u Litvi
Objavljeno 19. srpnja, 2014.
U svojoj rezidenciji primila ih je predsjednica Republike Litve

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH i podršci konzulata Litve u Hrvatskoj, Kulturno-umjetničko društvo Bizovac sudjelovalo je na 27. međunarodnom folklornom festivalu “Baltica”, koji se održao od 30. lipnja do 7. srpnja 2014. u Villniusu, glavnom gradu Litve.

Osim bizovačkog KUD-a – jedinog predstavnika Hrvatske, na festivalu su se predstavile folklorne grupe iz Litve, Latvije, Estonije, Mađarske, Ukrajine, Azerbajdžana, Gruzije i Bjelorusije. U okviru festivalskog programa bizovački zaljubljenici u tradicijsku baštinu postavili su izložbu narodne nošnje, zlatoveza i šlingeraja, a nekoliko članova društva prezentiralo je pripremu jednog kulinarskog specijaliteta. Na festivalskim pozornicama, pred brojnom publikom, bizovački folkloraši izvodili su tradicionalne plesove i pjesme bizovačkog kraja te koreografije drugih hrvatskih regija. Tijekom boravka u Litvi članove KUD-a Bizovac pozdravili su predsjednica te zemlje i naš veleposlanik Davor Vidiš. Tema ovogodišnjeg festivala „Baltica“ bila je ljudska sreća, a u skladu s tim na zahvalnici za sudjelovanje naslovljenoj na umjetničkog voditelja KUD-a Bizovac ispisane su ove riječi:

- Mi pravimo i organiziramo proslave akumulirajući našu inspiraciju, razmišljanja i vrijeme i onda živimo u tome. Ali one se dogode i prođu, a mi nastavljamo dalje živjeti pitajući se gdje je skrivena sreća, trebamo li je tražiti ili, jednostavno, čekati njezin posjet. Ali nastavljamo živjeti sa sudbinom da ćemo susresti divne ljude, pokazati i dijeliti naše talente i duhovne blagoslove naših nacija. Najljepše zahvaljujemo na svakom zajedničkom trenutku na festivalu. O visokoj umjetničkoj razini izvedbe tradicijskih pjesama i plesova bizovačkog kraja sada mogu svjedočiti i zaljubljenici u folklor u Litvi, zemlji smještenoj na sjeveroistoku Europe, točnije, na geografskom prostoru poznatijem kao Baltik i u glavnom litvanskom gradu Vilniusu, jednom od najljepših gradova Starog kontinenta.

- Do danas bizovački folkloraši imali su priliku predstavljati našu zemlju na pozornicama diljem europskog kontinenta. Od prvog gostovanja folklorne grupe „Seljačka sloga“ u Švedskoj, 1971. godine, vrijedni bizovački čuvari tradicijske baštine gostovali su na folklornim priredbama diljem zemlje, u svim hrvatskim regijama, ali i izvan granica naše domovine. Raskošna ljepota bizovačkog narodnog ruha i zvukovi tamburice oduševljavali su publiku u Austriji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Švicarskoj, Poljskoj, Srbiji i Turskoj, a, evo, prije nekoliko dana na festivalu svojom su nazočnošću razveselili Litvance - rekao nam je predsjednik KUD-a Bizovac, Srećko Vuković.

Dugo, jednodnevno, putovanje od Bizovca do Vilniusa nije bila prepreka da bizovački folklorni ansambl bude glavna atrakcija i najzanimljivija folklorna skupina festivala u organizaciji svih triju baltičkih zemalja, „triju sestara“, Litve, Latvije i Estonije. U sklopu festivalskih događaja na prostoru prelijepo uređenog prostranog parka u samom središtu Vilniusa, članovi KUD-a Kristina Šebek i veliki poznavatelj tradicijskog ruha Radomir Brkić na promotivnom štandu postavili su izložbu rukotvorina, zlatoveza i šlingeraja, što je pobudilo veliko zanimanje javnosti. Dva vrsna kuhara i dugogodišnja člana - Zvonimir Vuković, ujedno i umjetnički voditelj društva, i vokalni solist Hrvoje Sudar, posjetitelje festivala i sudionike počastili su pikantnim fiš-paprikašem skuhanim u velikom kotliću dopremljenom iz Bizovca. Uz fiš je poslužena domaća šljivovica i nekoliko vrsta slavonskih vina. Predstavnike svih folklornih skupina u svojoj rezidenciji primila je predsjednica Republike Litve, gospođa Dalia Grybauskaitė, a izvan Vilniusa KUD Bizovac nastupao je u poznatom turističkom odredištu Trakai i gradu Utena na svečanoj proslavi organiziranoj u povodu velikog državnog praznika.

- Gotovo svakodnevno s nama je bio i naš hrvatski veleposlanik u Litvi, gospodin Davor Vidiš, koji je zadovoljno pratio naše nastupe, a na odlasku nas došao pozdraviti i poželjeti nam sretan povratak u domovinu te se za uspomenu fotografirao s našom grupom na glavnom gradskom trgu u Vilniusu. Velike zasluge za naš dolazak u Litvu pripadaju gospođi Rimi Koić, počasnoj konzulici Litve u Republici Hrvatskoj, kojoj neizmjerno zahvaljujem na potpori i pomoći u pregovorima s organizatorima, a za financijsku potporu, bez koje ne bismo ostvarili ovu turneju, zahvaljujem Ministarstvu kulture RH i Osječko-baranjskoj županiji, kao i našim prijateljima koji su nam pomogli skromnim, ali ništa manje značajnim prilozima i darovima. Iz daleke Litve vratili smo se s puno lijepih i pozitivnih dojmova s novim poznanstvima i sklopljenim prijateljstvima s glavnom organizatoricom, dragom gospođom Jurate i mladim simpatičnim vodičima Domynikom i Ignacom, o kojima ćemo u krugu prijatelja razgovarati još dugo, a uspomene na njih i doživljaje čuvati do kraja života - ispričao nam je nakon povratka Vuković.

Lidija ANIČIĆ

DOMAĆINE

SU POČASTILI FIŠ-PAPRIKAŠEM SKUHANIM U VELIKOM KOTLIĆU DOPREMLJENOM IZ BIZOVCA

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike