Svijet
TERORIZAM IZNAD ZONE RATNOG DJELOVANJA

Malezijski Boeing sa 295 putnika srušen iznad Ukrajine!
Objavljeno 18. srpnja, 2014.
Putnički zrakoplov oboren je iz ruskog raketnog sustava zemlja-zrak, tvrde Ukrajinci

Malezijski zrakoplov sa 295 putnika i članova posade oboren je projektilom zemlja-zrak iznad Ukrajine u blizini granice s Rusijom, javljaju novinske agencije pozivajući se na izvor ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, a zrakoplovna tvrtka Malaysia Airlines priopćila je da je izgubila vezu s tim avionom te da prikuplja informacije.

Agencije javljaju, pozivajući se na različite izvore, da nitko nije preživio. Kako je prenio Reuters, Boeing koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren je dok je bio na visini od deset kilometara.

Na 10 km visine

Pozivajući se na izvor iz zrakoplovne službe, britanska novinska agencija navodi da je malezijski zrakoplov nađen kako gori na zemlji na istoku Ukrajine.

Oboren je u Doneckoj oblasti, oko 60 kilometara od granice s Rusijom, gdje se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Malezijesko Ministarstvo prometa i Malaysia Airlines priopćili su kako nemaju informaciju da je došlo do pada njihova zrakoplova.

Nešto kasnije su, preko Twittera, iz Malaysia Airlinesa priopćili da su izgubili kontakt sa zrakoplovom MH17, i to dok je bio u zračnom prostoru iznad Ukrajine.

Zrakoplov je oboren dok je bio na visini od deset kilometara, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Gerašenko izjavio je da je 280 putnika i 15 članova posade smrtno stradalo. Interfax prenosi kako je isti ukrajinski izvor rekao da je zrakoplov oboren raketom zemlja-zrak. Također, izvor iz tog ministrstva je tvrdio da su zrakoplov oborili proruski separatisti. Ukrajina je iskoristila ovu nesreću kako bi odmah optužila "ruske teroriste" za rušenje zrakoplova i navela kako je on oboren ruskim raketnim sustavom Buk. "Teroristi kojima je Putin dao sustav Buk su iznad grada Toreza oborili civilni let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je savjetnik ministra unutaršnjih poslova Gerašenko, na Facebooku, na stranici ministarstva.

Proruski pobunjenici su odbacili umiješanost u taj izgred jer njihove obrambene snage, kako su izjavili, nemaju takvu vrstu oružja. "Zrakoplov su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve obrambene sustave, naše rakete imaju domet od tri do četiri tisuće metara, a Boeing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Oni su optužili ukrajinske vlasti za rušenje tog zrakoplova.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk naredio je hitnu istragu uzroka pada zrakplova. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je kako je zrakoplov možda oboren.

Da se proteklih sati vode žestoke borbe na istoku Ukrajine, svjedoče brojne agencijske informacije.

Protunapad prorusa

Proruske snage u Doneckoj i Luhanjskoj oblasti prisilile su ukrajinsku vojsku na povlačenje, priopćili su jučer proruski separatisti. Ukrajinske postrojbe povukle su se na zapad iz naselja Sabovka, Govoruha, Roskošnoje i Georgijevka u blizini Luganska, prenosi ruska agencija Itar-Tass. Proruska milicija preuzela je kontrolu i nad mjestom Marinovka u Doneckoj oblasti.

Snage samoproglašene Donecke Narodne Republike su iz minobacača kalibra 120 mm otvorile vatru na utvrđene ukrajinske položaje u području mjesta Mospino, uništivši jedan teretnjak, oklopni transporter i protutenkovski sustav. Prema izvješću proruske milicije, u tom je napadu ubijeno ili ranjeno oko 50 pripadnika ukrajinskih snaga.

Parlament novoproglašenog Saveza Donecke i Luhanjske Republike u utorak je oglasio da se sve naoružane postrojbe ukrajinske vojske na njihovu teritoriju nalaze nelegalno i da će u skladu s tim prema njima biti poduzete odgovarajuće mjere.

Ministar obrane Donecke Narodne Republike Igor Strelkov je, inače, ovih dana objavio kako će angažman pripadnika prorukse milicije biti organiziran na ugovornoj bazi i da će oni odsad biti plaćeni između 500 i 800 dolara. (dc)

RUSKI MLAŽNJAK RAKETOM OBORIO UKRAJINSKI SUHOJ

Glasnogovornik ukrajinskog Vijeća za državnu sigurnost i obranu Andrej Lisenko u srijedu navečer objavio je kako se ogorčene borbe vode u mjestima Amvrosijevka, Marinovka i Izvarino u Doneckoj oblasti. Lisenko je također objavio kako je jedan ruski mlažnjak raketom oborio ukrajinski borbeni zrakoplov Suhoj SU-25, koji je bio u vojnoj operacaji iznad istočne Ukrajine. Prema tom priopćenju, pilot ukrajinskog zrakoplova se sigurno katapultirao.

Civilni zrakoplov letio je na liniji Kuala Lumpur - Amsterdam

Najčitanije iz rubrike