Osijek
UPLOVILI RIVER DUCHESS I AVALON ILLUMINATION

U pristaništu Galija
bacila sidro dva kruzera
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

U osječkom riječnom putničkom pristaništu Galija, u samom središtu grada, zbio se doista rijedak događaj - odjednom su u njemu boravila čak dva velika riječna kruzera.

U 15 sati u njega je pristao putnički brod pod nizozemskom zastavom, River Duchess, s kružnog putovanja Dunavom, iz kojega su u posjet gradu izišla 134 turista. Nakon samo dva sata uz njega se privezao i kruzer pod švicarskom zastavom, Avalon Illumination, s još 166 putnika. Svi su oni organizirano posjetili gradsko središte, divili se konkatedrali, secesijskim zgradama i baroknoj Tvrđi, a potom su se uz kavu i sokove odmarali u hladovini osječkih kafića, da bi oko 23 sata isplovili ponovno put Dunava. U Osijeku su, dakako, nešto i potrošili - prema posljednjim istraživanjima, u prosjeku po 20 eura, s tim da organizator njihova putovanja po svakom turistu Lučkoj upravi Osijek plati i dva eura pristanišne naknade.

Kako saznajemo od Darka Takalića, novog ravnatelja Lučeke uprave Osijek, od ove godine planiranih i ugovorenih pristajanja 55 kruzera do sada su u pristanište Galija uplovila njih 32, s oko 3.200 turista. Zanimljivo je da svi oni s brodova i izlaze u posjet Osijeku, premda to u tolikom broju ne čine u drugim pristaništima na proputovanju Dunavom do Crnoga mora.

Velik interes inozemnih turista s kružnih putovanja Dunavom za Osijekom rezultirat će dodatnim rastom broja pristajanja već dogodine. Prema Takalićevim riječima, za sada je već sigurno da će ih u idućoj godini pristati najmanje 60, a kako su najavili organizatori putovanja najvećeg broja kruzera na Dunavu, predstavnici beogradskog Prvog parobrodskog društva, poseban interes za takvim putovanjima sada pokazuju njemački turisti, kojih će nagodinu biti u puno većem broju. Osobito ih zanima upravo hrvatski i srpski dio Dunava do Đerdapa, pa čak mnogi od njih i odustaju od tura koje predviđaju “dosadnu” plovidbu Rumunjskom sve do crnomorske luke Konstance i biraju naša odredišta. Kako saznajemo, velik interes organizatori putovanja Dunavom pokazuju i za lani otvoreno pristanište u Aljmašu, ali i za ono u Batini, koje treba biti uskoro pušteno u rad.

Nikola VUKADINOVIĆ
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana