Novosti
FOND HRVATSKIH BRANITELJA GUBI VRIJEDNOST I ČLANSTVO

Branitelji nisu podigli 140
milijuna kuna dividende
Objavljeno 18. srpnja, 2014.
Fond je danas na oko 35 posto prvotnog broja udjela i ima nešto više od 260 tisuća članova

Vezani članci

ZPH SMATRA DA IH DRŽAVNA VLAST ŽELI UNIŠTITI

Novi rok za povrat novca braniteljima je skandalozan

Počela je isplata dividende iz Fonda hrvatskih branitelja, a u tu je svrhu osigurano 37,5 milijuna kuna, odnosno 19,86 kuna po udjelu.

No Fond je danas na oko 35 posto prvotnog broja udjela i ima nešto više od 260 tisuća članova. Prema proljetos objavljenom završnom računu, lanjska dobit iz poslovanja bila je 112,5 milijuna kuna, u usporedbi s godinom prije to je za 12 milijuna manje. Sve to još jednom je otvorilo pitanje opstojnosti Fonda, odnosno njegove uloge. Neobično oštro u medijima se na trenutnu poziciju Fonda osvrnuo Predrag Matić, ministar branitelja, predbacujući mu upravo gubitak vrijednosti i članstva. Nije se ustručavao upozoriti i na razmišljanje o gašenju Fonda. Je li to moguće, pitali smo Josipa Glavaša, predsjednika Uprave Erste Asset Management d.o.o. koji upravlja Fondom.

- Fond HB danas vrijedi nešto više od 800 milijuna kuna, što je i dalje respektabilan iznos te je jedan je od najvećih fondova u državi. Stoga smatram da ne postoji realna opasnost od njegove likvidacije. Tehnički gledano, u nekom dužem roku, ako imovina padne i branitelji povuku svoje udjele, ta je mogućnost realna - ne skriva Glavaš.

Nakon odluke o likvidaciji određuje se likvidacijska masa i svi vlasnici udjela, sukladno s vrijednosti udjela na taj dan, dobivaju isplatu svojih udjela. Do 31. prosinca 2013. povučeno je 64,99 posto ukupnog broja udjela. Intenzitet isplata od tada do danas nije se znatnije mijenjao. Najviše je povlačenja udjela bilo od travnja 2008. do kraja i 2013., a danas su dnevni izlasci neznatni.

U strukturi portfelja dominiraju dionice HT-a, koje čine više od 95 posto imovine. Većinu prihoda Fonda čine upravo dividende na te dionice, no i one su lani (117,5 mil. kn) bile manje izdašne nego godinu prije (127 mil. kn).

- Da bi se išlo u bilo kakvo investiranje, potrebno je prodati dio ili sve dionice HT-a i onda taj novac, ovisno o situaciji, investirati u druge financijske instrumente. No prodaju dionica HT-a mora odobriti Upravni odbor Fonda HB-a, za što se do sada nije odlučio, iako smo mi kao upravitelji Fonda HB-a to u prošlosti bili predlagali. S obzirom na trenutačnu cijenu dionice HT-a, koja se kreće u rasponu od 145 do 150 kuna, ni nama se ne čini oportuno u ovom ih trenutku prodavati - kaže Glavaš.

Podsjeća kako je zakonska regulativa prilično jasna te su moguća ulaganja u sve financijske instrumente, osim investiranja u nekretnine i vrijednosne papire koji nisu uvršteni na burzu. Naposljetku, iskristalizirao se još jedan problem - branitelji prosječno imaju sedam udjela, što je, opet prosječno, iznos od 140 kuna godišnje. Mnogi taj iznos nikada ne podignu, prema dostupnim podacima, lani nisu podigli 16 od ukupno 43 milijuna kuna namijenjenih za isplatu dividende. Na taj se način tijekom godina skupilo oko 140 milijuna kuna nepodijeljnog novca.

Dario KUŠTRO
NEMA MOGUĆNOSTI LIKVIDACIJE

Prema Zakonu o Fondu, do likvidacije može doći ako netoimovina Fonda u roku od šest mjeseci nakon isteka roka od tri godine padne ispod pedeset posto. Fond HB osnovan je 14. travnja 2005., tri godine od počeka rada bio je 14. travnja 2008., a šest mjeseci nakon proteka tri godine 14. listopada 2008. S obzirom na to da je taj rok prošao a da imovina nije pala ispod 50 posto, nema više mogućnosti likvidacije po sili zakona.

16

od ukupno 43 milijuna kuna namijenjenih za isplatu dividende branitelji nisu podigli prošle godine

Josip Glavaš

predsjednik Uprave Erste Asset Management d.o.o.

Novac se investira

Teško je ponuditi rješenje koje će problem nepodijeljnog novca potpuno riješiti jer taj segment također prelazi naše nadležnosti kao društva koje upravlja Fondom. No to ne znači da je taj novac deponiran u Fini i da se ne investira. Obveza je računovodstvena kategorija, što u ovom slučaju znači da je toliki iznos dividende koji u ovom trenutku nije isplaćen, ali taj se novac u međuvremenu investira prema najboljim mogućnostima na tržištu. Pritom se vodi računa o likvidnosti Fonda, kako bi se u svakom trenutku mogla isplatiti dividenda, odnosno svi oni članovi koji traže isplatu svojih udjela. No ministar Matić najavljuje kako će se do kraja godine krenuti u izmjene Zakona o Fondu hrvatskih branitelja s intencijom da branitelji preuzmu veću odgovornost za svoj fond, kaže Glavaš.

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”