Regija
ZANITERESIRANI FRANCUZI, MAĐARI I NIZOZEMCI

M-San prodaje svoj
udjel u PPK-u Valpovo
Objavljeno 17. srpnja, 2014.
Žito zasad nije zainteresirano preuzeti i M-Sanov udjel

Vezani članci

MIHOLJAČKI PROIZVOĐAČ ČIPSA SKLAPA POSLOVE,

Kanaan proizvodi i za Soko Štark, o preuzimanju razmišlja Tedeschi

VALPOVO - Tvrtka M-San ulaganja d.o.o. odlučila je prodati svoj udjel u bivšem valpovačkom kombinatu PPK Valpovo, u kojem je u suvlasničkom odnosu (50 posto - 50 posto) s osječkim Žitom već petu godinu. Iako smo M-Sanu poslali upit da nam tu vijest potvrdi ili demantira, to je prepušteno Žitu. Naime, Žito, prema tom jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, upravlja tvrtkom (iz svojih redova postavilo je predsjednika Uprave), a M-San tvrtku nadzire (predsjednik Nadzornog odbora je iz M-Sana).

Marko Pipunić, vlasnik Žita, potvrdio je da je M-San odlučio prodati svoj udjel u PPK-u Valpovo.

- M-San je odlučio povući se iz PPK-a Valpovo i svoj je udjel ponudio na prodaju. Mi za sada u Žitu nismo zainteresirani preuzeti i M-Sanov udjel. Valja istaknuti da je PPK Valpovo uređena kompanija i ako dobiju dobru cijenu i bude li interesa i za naš udjel, i mi bismo ga mogli prodati, a dobivena sredstva uložiti u Tvornicu šećera Osijek i Tvornicu ulja Čepin - kaže Pipunić te dodaje da, poučeni iskustvom kada su i sami kupovali neke tvrtke, smatraju da prodaja M-Sanovog udjela može trajati i godinama, a do tada ga možda otkupi i Žito.

Kako neslužbeno doznajemo, PPK Valpovo proteklih mjeseci obilaze predstavnici kompanija iz Mađarske, Francuske i Nizozemske.

O namjeri prodaje M-Sanovog udjela u PPK-u Valpovo obaviješten je i Sindikat PPDIV-a.

- Imamo informacije od vlasnika M-Sana Stipe Matića da planiraju prodati svoj udjel u PPK-u Valpovo i da tvrtku obilaze potencijalni kupci, no i da do sada nisu iskazane ozbiljnije namjere. Informirani smo i da će, nakon što M-San proda svoj udjel, i Žito odlučiti što će dalje. Smatramo da će to za PPK Valpovo biti dobro. Neka što prije dođe do prodaje, jer ta tvrtka treba novac za daljnji razvoj - kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Orešković navodi da je trenutačno u PPK-u Valpovo zaposleno 300-tinjak radnika, uključujući i sezonce i radnike Mesne industrije Valvita. Valvita je, iako je dio PPK-a Valpovo, zasebno društvo, a vlasnik njezinih nekretnina je Hrvatska poštanska banka (HPB), koja ju je kupila na javnoj dražbi iz stečaja, a koja je u zakupu PPK-a Valpovo od dana otvaranja stečaja. U Valviti radi 60-ak radnika. HPB je Valvitu ponudio u zakup na dvije godine PPK-u Valpovo. Taj je ugovor, kako navodi Šimo Orešković, istekao 30. lipnja ove godine, kada je potpisan novi, na razdoblje od godinu dana. No ta je situacija, smatra Orešković, za Valvitu neodrživa i trebalo bi što prije pronaći prihvatljivog kupca.

Zdenka RUPČIĆ

Šimo Orešković

predsjednik Sindikata PPDIV-a

- U PPK-u Valpovo sve vrijeme plaće su redovite i poštuju se sva prava iz kolektivnog ugovora. Naš je cilj da tako ostane i ako dođe do promjene vlasničke strukture

Obrađuju 5200 hektara poljoprivrednog zemljišta

Valja navesti da danas PPK Valpovo obrađuje 5200 hektara poljoprivrednog zemljišta, njegova Tvornica stočne hrane godišnje proizvede 35.000 tona stočne hrane, na godinu preradi 750 tona mesa, ima mlin za pšenicu kapaciteta 28.000 tona, skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice 47.500 tona. U stočarskom dijelu tvrtke drže 300 rasplodnih krmača, 900 junadi, 25.000 tovnih svinja, 10.000 nesilica i proizvode milijun rasplodnih jaja. Imaju 14 poljoprivrednih ljekarni i 15 mesnica u Slavoniji i Baranji.

Uz dobru cijenu

i Žito bi moglo prodati svoj dio te uložiti u šećeranu i uljaru

U PPK-u Valpovo zaposleno je oko

300

radnika, uključujući sezonce i radnike Mesne industrije Valvita

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike