Regija
GRADI SE AKUMULACIJA ŠUMETLICA

U posljednji tren spriječen istek
valjanosti građevinske dozvole
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

PAKRAC – Na pakračkom području trenutačno su otvorena tri veća gradilišta, od kojih je svakako najvažnije ono otvoreno posljednje, na akumulaciji Šumetlica.

- U ponedjeljak je izvođač radova službeno uveden u posao. Mali su to zahvati potrebni za izgradnju krune brane, vrijednost je samo 50-ak tisuća kuna, ali je najvažnije da smo na ovaj način spriječili da istekne valjanost postojeće građevinske dozvole – kazao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

Gradnja akumulacije Šumetlica, koja treba osigurati redovito i kvalitetno snabdijevanje vodom cijelog pakračko-lipičkog područja kao i navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina, počela je još u poratnim godinama, ali je zbog nedostatka novca zaustavljena na deset godina. Unazad nekoliko godina radovi su se intenzivirali, ali, na žalost, u ožujku je natječaj za izvođača radova poništen uz obrazloženje da država nema novaca. Tako je cijeli projekt ponovno zaustavljen. Vrijednost mu je 150 milijuna kuna, a akumulacija će se graditi u etapama kroz tri godine. Valjanost postojeće građevinske dozvole trebala je isteći krajem ovog mjeseca.

- To je sada spriječeno i ja sam uvjeren kako će projekt ipak ići dalje. Naime, nedavno smo župan Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić bili na jednom sastanku u Hrvatskim vodama i razgovaralo se o tome kako bi oni osigurali 50 posto potrebnog novca, a 50 posto Centralna europska banka – dodao je gradonačelnik Huška.

Na pakračkom području radi se most na rijeci Bijeli, koji će koštati 310 tisuća kuna, a novac će u podjednakim iznosima osigurati Grad Pakrac i Hrvatske vode. Trebao bi biti gotov do kraja mjeseca, nakon čega će 200 jutara poljoprivrednog zemljišta biti dostupnije svojim korisnicima.(AGM Kruna)

Cesta do spomen-obilježja

Do jeseni bi trebali biti gotovi radovi i na 400 metara dugoj cesti u Donjoj Obriježi.

- To je spojna cesta do kapelice i spomen-obilježja na mjestu gdje su stradala 23 hrvatskih branitelja. Uredit će se i plato kako bi se okupljanje na tom mjestu 6. listopada moglo održati na dostojanstven način. Radove će financirati Županija, kako je i obećao župan prošle godine kada je vidio ljude kako za vrijeme komemoracije gaze po blatu – objasnio je gradonačelnik Huška.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike