Novosti
IZMIJENJEN ZAKON

Biciklistima 500 kuna kazne za upotrebu mobitela u vožnji
Objavljeno 16. srpnja, 2014.

Vezani članci

SABOR IZMIJENIO ZAKON

Biciklistima zabranjeno korištenje mobitela

Biciklisti, oprez, nema više nekažnjenog slanja SMS-a ni pričanja na mobitel u vrijeme vožnje! Oni koji tu novu zakonsku odredbu zanemare, mogli bi u državni proračun uplatiti 500 kuna, kolika je kazna za taj prekršaj.

Osim biciklistima upotreba mobitela sada je zabranjena i vozačima tramvaja. Riječ je o prekjučerašnjoj odluci Sabora o izmjeni Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Konkretno, posrijedi je izmjena članka 196. stavka 3., koji je do sada glasio: “Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom.” Sada je u stavku 3. izbrisana riječ “motorna”, pa se u taj stavak sada svrstavaju i biciklisti te vozači tramvaja. U stavku 6. istog članka stoji da je kazna za korištenje mobitela u vrijeme vožnje 500 kuna. Zakon je donesen jednoglasno, sa 102 glasa za.

Reakcije biciklista na novu odredbu Zakona kojom se predviđa kazna za upotrebu mobitela su podijeljene, a mnogi već na društvenim mrežama komentiraju kako je ovo samo još jedna odredba kojom se može “guliti” bicikliste. Ipak, oni odgovorniji, iskusniji i savjesniji podržavaju takav potez, koji bi trebao donijeti znatno povećanje sigurnosti u prometu za sve sudionike, pa tako i za bicikliste.

- Podržavam netipkanje, nerazgovaranje i negledanje u mobitel tijekom vožnje - kaže Ivan Podraza iz Udruge BikeMyDay te dodaje kako je upotreba mobitela u vožnji smrtno opasna. Preporučuju da je pametnije stati i odgovoriti na poruku ili poruku pisati poslije nego doživjeti nesreću, nositi nekoga na duši, ozlijediti sebe i druge i riskirati čak i zatvorsku kaznu.

Damir Novak, voditelj Odjela prometne preventive u HAK-u, kaže da je donošenje ovog zakona vrlo dobro, jer se zakoni trebaju odnositi na sve jednako. “Nema nikakve razlike u štetnosti korištenja mobitela kod vozača automobila ili nekog tko vozi tramvaj ili bicikl. Kod mobitela nije najveći problem to što ga se drži jednom rukom, nego što ometa pažnju vozača. Dok čovjek razgovara mobitelom, pažnju skreće s ceste na nešto sasvim drugo”, kaže Novak, dodajući da se često mogu vidjeti i ljudi na biciklima kako gestikuliraju dok telefonirajući voze.

Sandra LACIĆ/Ivan SEKOL
Treba li kažnjavati i pješake?

Damir Novak, voditelj Odjela prometne preventive u HAK-u, kaže kako problem korištenja mobitela postoji kod svih vozača, ali i pješaka. “Često se vide osobe koje hodaju ulicom držeći mobitel u ruci i samo krenu preko ceste, nesvjesne svega oko sebe. Ako se ide represivno prema vozačima, treba i prema svima ostalima”, kaže Novak, dodajući da su problem i slušalice, jer takve osobe također ne misle na ono što se oko njih događa, već su im misli negdje drugdje. “Loše vijesti vozača u sekundi mogu dovesti u stresnu situaciju”, kaže Novak.

TRAMVAJCI DOBILI SLUŠALICE

Kada je u pitanju osječki GPP, ondje su preduhitrili zakonske propise davši još prije vozačima tramvaja uz mobitel i - slušalice! “Vodili smo računa o sigurnosti pa se svi vozači javljaju isključivo kad imaju priključene slušalice i u tom slučaju mobitel u ruci nije potreban. Mi smo principijelni kad je sigurnost putnika i vozača u pitanju i ne želimo da bilo tko od vozača krši propise i ugrožava putnike”, rekao je Ivan Čičin, prometnik u GPP-u te dodaje da mobitel i slušalice ne upotrebljavaju samo vozači tramvaja nego i autobusa.(Ma.M.)

Možda ste propustili...