Osijek
SENAT PRIHVATIO INICIJATIVU STUDENTSKOG ZBORA

Naknada za upis u višu
godinu studija - 130 kn
Objavljeno 16. srpnja, 2014.
Razlika od 30 kuna po studentu namijenjena je za realizaciju studentskih programa

Na posljednjoj je sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održanoj ovoga tjedna, prihvaćen prijedlog izmjena i dopuna Odluke o posebnim naknadama na Sveučilištu, prema kojoj će naknada za upis u višu godinu studija od sada iznositi 130 kuna, i to na prijedlog Studentskog zbora kao krovne studentske organizacije.

“Riječ je o inicijativi vodstva Studentskog zbora u Osijeku za povećanje iznosa obvezne upisnine za 30 kuna godišnje, odnosno sa 100 na 130 kuna. Od te svote 100 kuna i dalje je namijenjeno za troškove dokumentacije, a 30 kuna za Studentski zbor Sveučilišta, odnosno za realizaciju studentskih programa. Naglašavam kako je to i dalje manje od iste prakse na drugim sveučilištima ranga osječkoga, odnosno Splita i Rijeke, a dobiveni će iznos biti vrlo koristan. Računamo da će se na taj način na razini cijelog sveučilišta, ovisno o broju studenata svake godine, dobiti dodatnih od 400 do 500 tisuća kuna, i to isključivo za studente”, procjenjuje rektor Željko Turkalj.

Nakon što je informacija procurila u javnost, dio je studenata na internetskim forumima i društvenim mrežama počeo komentirati kako je riječ o, istina, nevelikom, ali opet dodatnom udaru na studentski standard. No, studentski čelnici imaju objašnjenje. “Kroz rad trenutačnog saziva Studentskog zbora suočavali smo se s više vrsta problema, poput studentskog standarda, smještaja i prehrane, s kojima smo se uspješno nosili jer se uvijek pronašao razlog, ali i rješenje istoga. Ono što nas u našem radu najviše muči je neiskorištena perspektiva naših kolega. Često se susrećemo s izvrsnim rezultatima studenata pojedinaca, izvrsnim idejama i projektima studentskih zborova sastavnica te studentskih udruga, ali nailazimo i na veliki problem financiranja tih aktivnosti”, pojašnjava Dino Bičvić, predsjednik Studentskog zbora. Svake godine, dodaje, kroz proračun najveći dio sredstava odvajaju upravo za studentske programe, no to nije dovoljno da bi zadovoljili sve potrebe i poticali izvrsnost studenata na osječkom sveučilištu. “Upravo po uzoru na druga sveučilišta, konkretno Split i Rijeku, došli smo na ideju povećanja upisnine u svrhu povećanja fonda za Natječaj za studentske programe. Smatramo da 30 kuna godišnje nije prevelik iznos, a nama i studentima bit će značajna pomoć”, zaključuju u Zboru.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike