Dome slatki dome
TROPSKE BILJKE I DETALJI

Egzotični ugođaj u vrtu u trenu će vas preseliti na drugi kraj svijeta
Objavljeno 17. srpnja, 2014.
Biljke kao što su bambus, palme, kaktusi ili orhideje pomoći će vam da u mislima otputujete na egzotična mjesta

E gzotična ljetovališta nedostižan su san većine ljudi, ali je njihovo ozračje moguće ostvariti u vlastitom domu.

Došlo je vrijeme boravka na otvorenom pa će vas egzotični ugođaj u vrtu u trenu preseliti na drugi kraj svijeta, gdje je sve prilagođeno vašem odmoru i zabavi.

Uvođenje tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja početak je stvaranja ovakvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata, dovoljna je upotreba bambusa, koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca ili kao elemente namještaja.

Izvedite drvenu nadstrešnicu i prekrijte ju bambusom. Ovo će biti prozračan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedeću garnituru (puno drvo, ratan), kombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja - lanom ili pamukom. Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, kako bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i "unutarnjeg" prostora. Povezivanjem elemenata drveta u podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu, koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju.

Dekorativne svijeće, tepisi...

Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Zastore izvedite u jednoj boji koja je povezana s bojama tkanine sjedeće garniture. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.

Ovako formiran prostor poželjno je obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voća, tepisima i egzotičnim kipićima. Ako uvodite električnu rasvjetu, lampice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase. Upotreba stakla remeti egzotični ugođaj u ovakvom vrtu. Ako se odlučite na upotrebu kovanog željeza, umjesto drva, uskladite sjedeću garnituru i nadstrešnicu upotrebom istog materijala.

Krevet s baldahinom

Krevet od kovanog željeza može također postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga slobodno u vrt, neovisno o nadstrešnici, u prostor koji će vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ako nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet s baldahinom bit će dovoljan za ugodan odmor i egzotični ugođaj.

U vrt unestite kamenje velikih dimenzija i kombinirajte ih s lončanicama egzotičnog bilja i već zasađenim zelenilom, kako bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljunčane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i lončanice s trskom uz staze također će obogatiti ovakav ugođaj. Ako prostor dozvoljava, poželjno je unijeti i elemente s vodom, a idealan je bazen s ribama.

Pripremite koktel s egzotičnim voćem i krenite na daleki put prepun užitaka!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Svijetle boje

Odaberite jednobojne zastore koji se slažu s bojama tkanine sjedeće garniture. Neka budu svijetlih boja, kako bi se postigao dojam prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo jer u vrtu trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanina.

RASPOLOŽENJE

stvaraju i ukrasne svijeće, zdjele pune tropskog voća, pa i poneki koktel

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna