Dome slatki dome
PRIJE NO ŠTO IZABERETE

Kako odabrati vrstu boje za zidove u svom domu
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

Mnogo je informacija o tome koje boje izabrati za zidove vašega doma, kako ih kombinirati i što u koju boju obojiti. Međutim, prije nego izaberete boje za zidove odredite budžet za njihovu kupovinu. Nemojte se zavaravati, nekada to uopće nije jeftino. Postoji rješenje kako kupiti boju, a pri tome previše ne srezati kućni budžet. Sve boje sastoje se od tri osnovne komponente: pigment - ova komponenta daje boju disperzijama, otapalo - ova komponenta omogućava da nanesete pigmente na površinu koju bojite, vezivo - ova komponenta omogućava vezivanje otapala s pigmentom, ona ujedno daje i sjaj pigmentu.

Kao i kod drugih proizvoda kvalitet ovih komponenti utječe na cijenu. Povoljne boje najčešće su razrijeđene s isuviše otapala pa ćete, kako biste postigli željenu nijansu, morati nanijeti više slojeva boje na zid. Tako ćete ne samo potrošiti više boje nego i više vremena i truda.

Razmotrite i postojanost i izdržljivost. Visokokvalitetna veziva učinit će da vaša boja duže zadrži nijansu koju ste izabrali. Razmislite o kupovini kvalitetne boje ako ćete bojiti zidove izložene sunčevoj svjetlosti ili prostorije koje se mnogo koriste.

Birajte svjetlije ili manje zasićene boje, tamne nijanse koristite akcentno na manjim površinama, jeftinije boje upotrijebite za područja koja ne zahtijevaju održavanje kao što su primjerice plafoni. Uštedite na manje izloženim mjestima da biste kvalitetnom bojom obojili mjesta koja su izloženija. (J.Kn.)

Jeftinije boje upotrijebite za područja koja ne zahtijevaju održavanje

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike