Dome slatki dome
RIGIPS ZA OBLAGANJE POSTOJEĆIH ZIDOVA ILI POSTAVLJANJE NOVIH

Zidovi sa znatnom uštedom troškova
Objavljeno 17. srpnja, 2014.
Uz primjenu pogodnog izolacijskog materijala dobivaju se znatna poboljšanja zvučne i toplinske zaštite

Rigipsovi zidovi ekološki su podobni, gips uravnotežuje mikroklimu prostorije, negoriv je pa se stoga i gipsane ploče postavljaju kao protupožarna zaštita umjesto klasične žbuke.

Rigips-ploče smanjuju vrijeme i trošak izvedbe, čuvaju energiju, zvučno izoliraju i podnose opterećenje za postavljanje visećih elemenata na njih.

Rigipsom se mogu, navode stručnjaci u tvrtki Rigips, graditi pregradni zidovi, prilagođavati prostor primjerice spuštanjem stropa, uređivati potkrovlja…

S rigips zidnim sistemima mogu se s jedne strane racionalno obložiti već postojeći zidovi, ili s druge strane postaviti pregradni zidovi uz znatnu uštedu troškova. Rigips-ploče također se mogu nalijepiti na zidove. Uz primjenu pogodnog izolacijskog materijala dobivaju se znatna poboljšanja zvučne i toplinske zaštite. Izgradnjom rigips montažnih zidova postiže se znatna ušteda troškova u usporedbi s konvencionalnim zidovima. Šupljina zida idealna je za racionalno provođenje instalacija svih vrsta. Na gotovu suhu, ravnu površinu može se nanositi boja za zidove, tapete ili keramičke pločice. Osim toga, i u pogledu zvučne izolacije i zaštite od požara rigips-zidovi mogu se usporediti sa svima ostalima na tržištu.

Za zidove, stropove, potkrovlja

Gipsanim pločama mogu se zadovoljiti krajnji estetski zahtjevi. Na stropove se postavljaju na drvenu ili metalnu potkonstrukciju kako bi se reducirala visina prostorije ili za pokrivanje instalacija u stropnoj šupljini. U kombinaciji s izolacijom od mineralne vune mogu se dobiti dodatna poboljšanja funkcije stropa u vidu uštede topline ili poboljšati zvučnu izolaciju već postojećeg sirovog stropa, a posebnom vrstom ploča postići akustičku udobnost prostorije. U prostor između ploča i stropne konstrukcije lako se integriraju sistemi osvjetljenja, provjetravanja i klimatizacije, a ploče s posebnim dezenima pogodne su za sve individualne zahtjeve.

Gipsane stropne obloge s direktnim pričvršćenjem potkonstrukcije na sirovi strop služe uglavnom za dobivanje ravne i glatke površine spremne za daljnju završnu obradu. One se prije svega koriste za renoviranje oštećenih stropova. Osim što se s njima dobije stropna površina bez fuga, one služe i za dodavanje optičkih naglašavanja prostora...

Gips-ploče za razne namjene

Gipsane ploče za oblaganje proizvode razne tvrtke, a među njima je i Knauf, koji nudi savjete za suhu gradnju. Osnovne prednosti Knauf suhomontažne izgradnje su mala debljina i težina pregradnih zidova, što je značajno ako ispod, na nižoj etaži nema nosivog zida, nema problema kod statike objekta, izvodi se bez štemanja zidova za instalacijske vodove, bez sušenja, odmah se nastavlja daljnja obrada površina… Kanuf proizvodi nekoliko tipova gipsanih ploča, za raznovrsnu primjenu pa su prilagođene i najvišim zahtjevima u građevinarstvu. Kvaliteta zraka u unutarnjim prostorima npr. u uredima, upravnim zgradama često nije zadovoljavajuća i ne ispunjava zadane standarde. Zbog današnjeg načina gradnje i povećanja uštede energije objekti se zatvaraju i nemaju mogućnost dovoljne prirodne ventilacije. Sve to uz isparavanje mirisa iz namještaja, tepiha, ljepila, boja, dima cigareta stvara nepovoljne uvjete za čovjeka i okoliš. Stoga je Knauf osmislio Knauf Cleaneo ploče koje smanjuju dosta štetnih utjecaja i neugodnih mirisa iz zraka, mirisno su neutralne i rade 24 sata na dan – čak i u mraku. Posjeduju izvrsna akustična svojstva i omogućuju slobodu u dizajniranju. Tako su, primjerice Knauf PIANO ploče posebno prilagođene za zidne konstrukcije s povećanom zvučnom zaštitom. Zbog svojih lako elastičnih svojstava upija dio zvuka, čime se povećava zvučna zaštita.

Darko PEJIĆ

U prostor između ploča i stropne konstrukcije lako se integriraju sistemi osvjetljenja, provjetravanja i klimatizacije

Postavljenje

Ploče se pričvršćuju pomoću samourezujućih rigips-vijaka za strojno uvrtanje ili se alternativno primjenjuje pričvršćenje čeličnim spojnicama. Kako bi površine izgledale bez reški, spojnice, sudarnice i glave vijaka obrađuju se zaglađivanjem lopaticom i glet-masom u nekoliko uobičajenih radnih koraka. Nosive se letve, na koje se postavljaju rigips-ploče, pričvršćuju na masivni strop odgovarajućim tiplovima i vijcima. Na stropu valja najprije označiti točke pričvršćenja, a potom u bušotine utisnuti tiple ili čelična sidra. Potom se u letvama izbuše provrti, a kroz njih se vijci uvrnu u tiplove. Na strop od drvenih greda nosive se letve pričvršćuju dovoljno dugačkim vijcima za drvo. Nosive letve treba provjeriti libelom, a po potrebi podložiti tanjim daščicama ili metalnim pločicama. Montažne letve treba pričvrstiti za nosive letve uvrtanjem rigips-vijaka u svim točkama preklopa.

URADI SAM

Korištenje "uradi sam" proizvoda spretniji mogu sami postavljati ploče jednostavno i lako. Knauf gips kartonske ploče odavno su suvremeni standard gradnje poslovnih i stambenih prostora koje svojim osobinama i kvalitetom omogućuju kreativno oblikovanje prostora.

One su savršen spoj tradicije i modernog: gips, građevni materijal poznat i upotrebljavan od davnina u kombinaciji sa suvremenim tehnološkim dostignućima omogućava nove načine razmišljanja i pomake u suvremenoj arhitekturi.

Njihova je primjena moguća u svim područjima građevinarstva – svi se Knauf sustavi suhe gradnje međusobno dopunjavaju te na taj način stvaraju potpuna i ekonomična prostorna rješenja, kako u novogradnji, tako i u sanaciji starijih objekata.

gips

uravnotežuje mikroklimu prostorije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike