Osijek
UDRUGA “ZDRAVO TRČANJE”

Osječki maratonci sudjelovali na Ultramaratonu mira “Vukovar-Srebrenica”
Objavljeno 16. srpnja, 2014.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom dr. Ive Josipovića, predsjednika RH, po treći put organiziralo je Ultramaraton mira Vukovar – Srebrenica. U pet dionica maratonci su pretrčali 227 kilometara želeći podsjetiti na ratna stradanja nevinog stanovništva u ta dva grada, te upozoriti na još uvijek neriješeno pitanje nestalih osoba.

Ultramaraton su istrčali hrvatski branitelji Elvir Rakipović i Robert Kasumović, te doc.dr.sc. Dražen Ćućić, sva trojica iz Osijeka, kao i Duško Štrbac iz Zagreba. Osim toga, Domagoj Šeremet, sin vukovarskog branitelja Stipe, trčao je prvu i posljednju dionicu, Osječanin Branimir Keler prvu, a liječnica tog ultramaratona dr. sc. Andreja Rakipović svakog se dana aktivno uključivala i trčeći posljednjih nekoliko kilometara. Nije na odmet, tako, istaknuti da je od Vukovara do Srebrenice u utrci sudjelovalo petoro članova osječke Udruge «Zdravo trčanje», bračni par Rakipović, te Kasumović, Ćućić i Keler...

- S Ovčare su nas ispratili motociklisti prateći nas sve do Vinkovaca, a isto takvu pratnju imali smo potom od Gunje do Brčkog, ispričao nam je hrvatski dragovoljac i umirovljeni časnik HV-a Elvir Rakipović. – Tijekom utrke nije bilo nikakvih poteškoća niti provokacija, organizacija je bila primjerna, s tim što nam je osigurana sportska oprema, kao i sva potrebna vitaminizacija za tako naporno trčanje, a Andreja je skrbila o svima, o okrijepi, saniranju poteškoća sa žuljevima i sl.

Rakipović opisuje povike zahvale i ohrabrenja u skoro svim mjestima kroz koja su trčali, a želju da izdrže u svojoj nakani domaćini su ispoljavali i - darujući trkačima svježe voće! .

- Posebno ćemo pamtiti doček u Brčkom, gdje smo stigli nakon trčanja dionice od 55 kilometara, prisnažit će Rakipović. - Kočijom su nas prevezli kroz grad do Hotela Evropa u kojem nam je osiguran smještaj! Štoviše, odvezoše nas i do bazene Brka na kratku relaksaciju kakva nam je prethodno priređena i na bazenima u Vinkovcima. Osim toga, efendija Idriz Bešić iz Gunje svakom je trkaču poklonio Kuran, a kao i svake godine slastičar iz Bošnjaka počastio je cijelu ekipu osvježavajućim napitcima, kolačima, lubenicom i dr.

Dakako, vrhunac ultramaratona bio je u Srebrenici, gdje im je veliku čast ukazalo Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ koje ih je pozvalo na iftar (večernja molitva s večerom, nap.a.) nakon posta jer je sada vrijeme ramazana.

- Na bogatoj večeri, uz razgovor i druženje, redao se niz bošnjačih specijaliteta (begova čorba, dolme, teletina, bureci, pite, kadaif i neizbježna halva)..., pa se večera produžila na puna dva sata. Žene Srebrenice su važan čimbenik u životu tog jer su baš njihovi muževi i sinovi žrtve Srebrenice. Većina njih su obrazovane i politički aktivne, iako razasute po cijelom svijetu, njihov život vječna borba za boljitak naroda Srebrenice i težnju da se ne zaboravi ono što se tamo dogodilo.

- Svake godine ukazuje nam se čast da budemo dijelom protokola programa zajedno s visokim uzvanicima iz cijelog svijeta, a ove godine sahranjeno je 175 žrtava, među kojima i 13 maloljetnika, na kraju će Elvir Rakipović. – Dirnule su me i riječi Branka Lustiga, inače rođenog Osječanina, koji je i sam preživio holokaust, da se «Srebrenica ni po čemu ne razlikuje od genocida počinjena u Auschwitzu». "

Povratak kući, priča Rakipović, protekao je u preklapanju raznih emocija, radosti i tuge u istom duhu poruke Srebreničana:

- Da se ne zaboravi...

Dragutin KERŽE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike