Novosti
SUMMIT100

Iskoristiti gospodarske potencijale regije
Objavljeno 15. srpnja, 2014.

Proizvodnja hrane i pića tradicionalno je bila jaka industrija a zemlje regije imaju velike potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji hrane, istaknula je nakon radnog stola posvećenog hrani i piću održanog na Summitu100 Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

Tomaž Berločnik iz Petrola istaknuo je da ni jedna zemlja regije samostalno ne može jamčiti sigurnost opskrbe energijom, što taj sektor čini posebno osjetljivim. “Jedan od najvećih problema je i nedostatak investicija u energetske objekte u posljednjih 20-30 godina te nemogućnost praćenja direktiva iz EU koje se odnose na iskoristivost energije i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji”, rekao je.

Svi okupljeni na Summitu imaju istu zadaću - osigurati dobar i kvalitetan život svim građanima u regiji, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. “Činjenica je da imamo kompatibilne gospodarske resurse koji se dopunjuju. No postoje politike koje na gospodarsku suradnju u regiji gledaju kao na nešto loše, što šteti gospodarstvu. Poduzetnici ne trebaju podržavati pojedine političare i političke stranke, već politike koje promiču suradnju”, smatra Josipović.

Summit100 biznis lidera prvi je skup takve vrste u regiji, zamišljen kao snažna sila gospodarskog povezivanja i doprinos naporima političkih lidera u svrhu unaprjeđivanja odnosa i života u regiji. Cilj summita je biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, kao i najviših političkih dužnosnika regije, kako bi zajedno otvorili perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i potencijala cijele jugoistočne Europe.E.Soudil