Regija
SPOMEN-DOM I. KOZARCA POD KROVOM, PROČELJE ĆE IZGLEDATI KAO 1910.

Na redu je izrada poda od 32-milimetarskog stakla
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

VINKOVCI - Pri kraju su građevinski radovi na gradnji Spomen-doma Ivana Kozarca, koji su počeli u travnju ove godine, a završetak je planiran za rujan. Dovršeni su podrum i zidovi, postavljene grede i krovna konstrukcija, a kuća je pokrivena biber-crijepom, čime je dovršena prva faza građevinskih radova, saznajemo od Bosiljka i Katarine Stanić. Podsjetimo, oni su kupili građevinsko zemljište u Ulici Josipa Kozarca na kojemu su sagradili svoju obiteljsku kuću, u čijoj se blizini nalazila i trošna kuća u kojoj je rođen hrvatski književnik Ivan Kozarac, a koju su zbog dotrajalosti i vlage odlučili obnoviti u spomen-dom našeg poznatog književnika.

Nakon arheoloških radova djelatnika Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci, na mjestu gdje se nalazila stara kuća iskopan je podrum dubine oko dva metra za koji je ulazak napravljen na trijemu tako da ne zauzima prostor unutar doma. Iznad podruma sazidana je nova kuća, koja je ovih dana pokrivena, a sljedeća je faza izrada poda koji će biti napravljen od stakla debljine 32 milimetara.

U Spomen-domu Ivana Kozarca bit će postavljen namještaj iz vremena kada je književnik tu živio, kao i razni drugi predmeti, knjige, lampe, faksimili rukopisa i fotografije iz njegova doba.

Pročelje kuće bit će napravljeno da izgleda onako kako je izgledalo 1910. godine prema razglednici iz tog vremena, a budući da je stara kuća bila više puta pregrađivana, središnji dio prizemlja bit će uređen kao jedna veća prostorija površine 60 četvornih metara, u kojoj će biti smješteni namještaj i građa iz vremena kada je u kući živio Ivan Kozarac.

Bosiljko Stanić kaže kako sve troškove obnove Spomen-doma Ivana Kozarca potpuno snosi obitelj Stanić, a sve gradske udruge, kako Društvo književnika, tako i organizatori svih ostalih kulturnih manifestacija u Vinkovcima, u dogovoru s obitelji Stanić moći će koristiti prostorije rodne kuće Ivana Kozarca. Dvorana u Spomen-domu bit će mjesto za druženje i održavanje raznih kulturnih događanja, kao što su književne večeri, predavanja, izložbe, filmske projekcije itd.

Nakon uređenja pročelja i unutrašnjosti, bit će uređeno i oko 800 četvornih metara okoliša. Osim trijema, staza od cigala, bunara, dvorišta, drveća, zelenila i cvjetnjaka oko kuće, sagradit će se i sjenica za događanja u ljetnim mjesecima. Mario Kokaj

Traži se autentični namještaj

Bosiljko Stanić poziva sve one koji imaju namještaj iz vremena kada je živio Ivan Kozarac da ga poklone ili prodaju za opremanje stalnog postava Spomen-doma Ivana Kozarca. Spomen-dom uposlit će stručnu osobu koja će ga kao domaćin voditi.

Posebna rasvjeta u podrumu

U podrumu će biti izloženi bogati arheološki nalazi pronađeni ispod kuće kao stalni arheološki postav koji će biti vidljiv kroz stakleni pod kuće tek nakon paljenja svjetla u njemu. Rasvjeta stalnog arheološkog postava u podrumu Spomen-doma bit će posebno izvedena tako da će se u tom prostoru moći naizmjeničnim paljenjem svjetala prikazati 5 - 6 vremenskih razdoblja, a za prezentaciju građe bit će korišteni i moderni multimedijski uređaji. Spomen-dom će tako zasigurno pridonijeti turističkoj ponudi grada Vinkovaca.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike