Autoglas
GOODYEAROVIH 10 SAVJETA ZA SIGURNU VOŽNJU U VRIJEME GODIŠNJEG ODMORA

Pripremite se i odmorite
Objavljeno 15. srpnja, 2014.
Goodyear je pripremio deset važnih savjeta kojih bi se trebao pridržavati svaki odgovoran i oprezan vozač

Nije pravilo, ali udarnih 30 dana, kada se prema Jadranu očekuju kolone automobila, čine druga polovina srpnja te prva polovina kolovoza. Gužva će biti neizbježna, a tada se treba naoružati strpljenjem. Goodyear je s ciljem promoviranja sigurne vožnje pripremio deset važnih savjeta kojih bi se trebao pridržavati svaki odgovoran i oprezan vozač.

1. Pripremite se

Zvuči jednostavno, ali se zbog loših priprema male teškoće vrlo brzo mogu pretvoriti u veliki problem. Preporuka je uvijek dvaput provjeriti jeste li sve spakirali, jeste li kuću ili stan ostavili u dobrom stanju.

2. Budite odmorni

To vrijedi i za vozača i za suputnike. Izbjegavajte kretanje na put nakon završetka radnog vremena i u vrijeme najvećih prometnih gužvi. Duga vožnja fizički jako iscrpljuje. Odmoreni suputnici pridonijet će manje stresnom ozračju u automobilu.

3. Pravilno spakirajte prtljagu

Nemojte preopterećivati automobil i dvaput razmislite što ćete uzeti sa sobom. Razmislite o montiranju krovne kutije i tako ravnomjernije rasporedite prtljagu.

4. Istražite put

GPS je korisno pomagalo, međutim ako unaprijed proučite kojim ćete se cestama voziti, rasporedite vrijeme vožnje i planirajte odmor. Vožnja će biti manje stresna.

5. Vožnju podijelite na dionice

Duža putovanja podijelite na kraće etape. Odmor svakih nekoliko sati puno će pomoći vozaču da ostane koncentriran. To vrijedi i za suputnike.

6. Izmjenjujte se u vožnji

Ako je moguće, potražite suvozača s kojim ćete se izmjenjivati na putu do cilja. Tako ćete imati mogućnost odmoriti se i povećati usredotočenost na vožnju. Osim toga, suvozač vas može upozoriti na opasnost onda kad ne vozi.

7. Neka auto bude servisiran i pregledan

Noviji su automobili iznimno pouzdani, ali i manji kvar usred dugoga putovanja može postati stresan i skup te vam prouzročiti noćnu moru. Prije nego što krenete na put, nemojte zaboraviti pregledati gazni sloj na gumama.

8. Ne na zaustavni trak

Zaustavni trak na autocesti upotrebljavajte samo ako je to uistinu nužno. Ne jamči vam sigurnost. Odjenite fluorescentni prsluk, upalite sva četiri pokazivača smjera pa se i vi i suputnici maknite iza zaštitne ograde.

9. Provjerite gume

Za sigurnu i udobnu vožnju važno je da provjerite jesu li gume vašeg vozila u dobrom stanju

10. Goodyearova aplikacija

Goodyear je posebno za europske ceste pripremio aplikaciju za sigurnu vožnju (Safety App). Sadržava korisne savjete o lokalnim prometnim zakonima i propisima, a i savjete na glavnim europskim jezicima koji vam mogu puno pomoći ako na cesti naiđete na teškoće te vam je potrebna pomoć.

Pripremio: Milan BUGARIĆ
Ljeti vozači manje paze

Jedan od razloga povećanog broja prometnih nesreća tijekom ljeta je činjenica da vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu nego u zimsko vrijeme. Stoga postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti, ponajprije vozača, o sigurnosti na cestama.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u