Kultura
JAPANSKA GLAZBENICA YOKO NISHII

Svirala Dorine skladbe na Dorinu klaviru u Dvorcu Pejačević u Našicama
Objavljeno 15. srpnja, 2014.

NAŠICE - Istaknuta japanska pijanistica Yoko Nishii održala je, u sklopu Memorijala Dore Pejačević, u nedjelju navečer sjajan koncert i maestralnim nastupom osvojila obožavatelje djela Dore Pejačević u skladateljičinoj spomen-sobi Zavičajnog muzeja Našice, smještenog u Dvorcu Pejačević.

Ovu istaknutu glazbenicu i predivan ambijent Dorine spomen-sobe spojila su upravo Dorina djela, koja sustavno godinama promovira. Dorine skladbe izvela je na skladateljičinu klaviru Bluthneru iz 1892. koji je izrađen u Leipzegu, a restauriran je 1982. godine. Prije nastupa glazbenice, gošću i publiku pozdravila je ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice Marina Kopri.

Glazbenu šetnju kroz djela glasovite Dore Pejačević započela je klavirskim ciklusom Maštanja koji se sastoji od šest kontrastno skladanih glazbenih minijatura. Potom su na repertoaru bile Četiri skladbe za glasovir, a Yoko Nishii sigurno i nadahnuto, između ostalog, izvela je i Dva intermezza te Dvije skice za glasovir. Za kraj programa izvela je Sonatu za glasovir u b-molu.

Koncertnu večer zaokružio je nastup tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva Dore Pejačević, kojima se pridružila solistica na violini Dubravka Balent, a koji su odsvirali Dorinu skladbu, na veliko iznenađenje japanske glazbenice.

Doznali smo da je Yoko Nishii nakon koncerta izjavila kako prvi put čuje Dorinu skladbu u prekrasnoj i neobičnoj kombinaciji.

Ova pijanistica snimila je bogat i osebujan opus prve hrvatske skladateljice, čije stvaralaštvo predstavlja na koncertima diljem Europe i Japana. Prije dvije godine održala je niz osebujnih recitala na kojima je izvela cjelokupan klavirski opus Dore Pejačević, a u sklopu projekta Kulturni prijenos od Isa do svijeta. Osim u Japanu, školovala se i u Hrvatskoj, na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu. S.Fridl

Yoko Nishii pronosi Dorine skladbe diljem svijeta, redovito ih svirajući na koncertima

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike