Sport
ČETVRTI NASLOV PRVAKA SVIJETA

Njemačka iznad svih
Objavljeno 14. srpnja, 2014.
Njemačka je pogotkom Maria Götzea svladala nakon produžetaka Argentinu 1:0

Njemačka je pogotkom Maria Götzea svladala nakon produžetaka Argentinu 1:0 i tako stigla do svog četvrtog naslova prvaka svijeta.

Na prepunoj Maracani obje su reprezentacije imale prilike i ranije presuditi finale, no moralo se čekati sve do 113. minute kada je Götze nakon 24 godine donio svojoj zemlji krunu najboljeg na svijeta i prvi puta osigurao slavlje europskoj reprezentaciji na američkom kontinentu.

Höwedesova vratnica

Umjesto najavljenog Khedire, koji se ozlijedio na zagrijavanju, u njemački je sastav u posljednji tren ušao Kramer. Prvi pokušaj imao je Kroos, u 4. minuti iz slobodnog udarca, no samo u živi zid. U istoj minuti uzvratila je Argentina preko Higuaina, koji je pucao skroz iskosa s desne strane, no nije pogodio okvir gola, a nikoga nije bilo od Argentinaca da eventualno ubaci loptu u mrežu. U 9. je Messi pobjegao po desnoj strani, ali povratnu loptu raščistila je njemačka obrana. Početak je bio dinamičan s obje strane, s tim što se Argentina, prema očekivanjima, opredijelila za vrebanje prilike iz kontranapada, dok su Nijemci strpljivo pleli mrežu oko njezinih vrata. Kako često biva u ovakvim susretima da pogreška odluči, umalo se to dogodilo i na Maracani. Kroos je glavom s 35 metera neoprezno vraćao prema svom golu, gdje nije primijetio potpuno samog Higuaina. Argentinski je napadač imao čisti “zicer”, išao je sam na Neuera, ali je pucao slabo, pokraj gola. Higuain je u 30. i zabio, no njegovo slavlje kratko je trajalo jer je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa. Muke za Löwa nastavile su se ozljedom Kramera, koji je zbog pravog nokauta ipak morao napustiti teren, a umjesto njega ušao je Schürrle. Lavezzi je u 35. povukao brzi napad Argentine, dao Messiju, čiji je pokušaj asistencije samom Higuainu blokiran. Dvije minute poslije uzvratili su Nijemci na sličan način, Müller se sjurio po lijevoj strani, vratio na Schürrlea, čiji je udarac Romero obranio. Završnica je donijela puno više uzbuđenja pa je u 40. minuti Messi izbjegao zaleđe, pobjegao po desnoj strani i ubacio u peterac, gdje je ispred praznog gola raščistio Boateng. U 43. su Nijemci složili lijepu akciju, koja je krenula s desne strane, lopta je na kraju stigla do Kroosa, a njegov udarac s ruba šesnaesterca završio ravno u rukama Romera. I onda, u sudačkoj nadoknadi, Njemačka je bila najbliže pogotku. Kroos je ubacio iz kornera s desne strane, a Höwedes glavom s pet metara uzdrmao lijevu vratnicu.

Junak super Mario

Nastavak su bolje otvorili Argentinci, a prvu i to veliku priliku imao je Messi (47), koji je izbjegao zaleđe te je iskosa s lijeve strane gađao suprotni kut s nekih 12 metara, ali je bio neprecizan. Tek u 59. prvi su put u drugom dijelu zaprijetili Nijemci, ali je udarac Klosea glavom bio prelak posao za Romera. Dugo potom nije bilo pravih prijetnji, sve do 75. minute, kada je Messi u svom stilu pokušao s ruba kaznenog prostora, ali nije bio precizan. Njemačka najbolja prilika stigla je u 82. minuti, Lahm je lijepo na desnom boku uposlio Özila, koji je vratio povratnu loptu na Kroosa, no on s ruba kaznenog prostora nije bio precizan. Iako su obje momčadi tražile pogodak, mreže se nisu tresle u 90 minuta pa su se sedmi put u povijesti, a treći puta uzastopno u finalu igrali produžeci. Odmah na početku prvog produžetka odlično je na asistenciju Götzea pucao Schürrle, no Romero je još bolje obranio. Još bolju priliku na drugoj je strani propustio PalAcio (97), Hummels je krivo procijenio let lopte i Palacio je bio sam pred Neuerom, pokušao ga lobati, no to je loše napravio pa je i ta prilika propala. I kada se činilo da su jedanaesterci neizbježni, Götze je sjajnim potezom na asistenciju Schürrlea donio vodstvo, a, pokazalo se, i četvrti naslov. Do kraja je Argentina pokušala izjednačiti, pucao je Messi (118) glavom preko grede, no nije bilo više vremena za povratak u meč i veliko njemačko slavlje moglo je početi.

Goran ROGULJIĆ

NJEMAČKA - ARGENTINA 1:0 (0:0, 0:0)

RIO DE JANEIRO - Stadion Maracana. Gledatelja: 78.800. Sudac: Nicola Rizzoli (Italija) 5,5. Strijelac: 1:0 Götze (113). Žuti kartoni: Schweinsteiger, Höwedes (Njemačka), Mascherano, Aguero (Argentina)

IGRAČ UTAKMICE: MARIO GÖTZE (NJEMAČKA)

Njemačka: Neuer 6,5, Lahm 6,5, Boateng 6,5, Hummels 6, Höwedes 6, Schweinsteiger 7, Kramer 6 (od 32. Schürrle 7), Müller 6, Kroos 6, Özil 6 (od 120. Mertesacker -), Klose 6 (od 88. Götze 7).

Argentina: Romero 6,5, Zabaleta 6, Demichelis 6, Garay 6,5, Rojo 6, Perez 6 (od 86. Gago 6), Biglia 6, Mascherano 6,5, Lavezzi 6 (od 46. Aguero 6), Messi 6,5, Higuain 6 (od 77. Palacio 6)

1:0

Schürrle je odlično prošao po lijevoj strani i ubacio u peterac, gdje je Götze majstorski primio loptu prsima i potom ljevicom smjestio loptu iza leđa nemoćnog Romera

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike