Novosti
HNB O KRIVOTVORINAMA

Na svaki milijun novčanica jedna je krivotvorena, najčešće od 200 kuna
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

Hrvatska narodna banka objavila je izvješće za prvih šest mjeseci ove godine o krivotvorenim novčanicama koje su pronađene u optjecaju. Od siječnja do lipnja 2014. godine pronađeno je 188 krivotvorina. Najviše ih je bilo u apoenima od 200 kuna - 86 novčanica, te u apoenima od 1000 kuna - 35 novčanica. U optjecaju je zatečeno i 27 krivotvorina od 100 kuna, 19 od 500 kuna, 11 novčanica od 50 kuna, šest novčanica od deset kuna i četiri krivotvorine od 20 kuna. Što se tiče strane valute, najviše je krivotvoren euro i američki dolar. U ukupnoj količini od 427 komada krivotvorenih novčanica izdvojenih iz optjecaja najveći je udio, 44,0%, krivotvorenih novčanica kuna, slijede krivotvorene novčanice eura, s udjelom od 43,6%, te krivotvorine američkih dolara, s udjelom od 11,7%. Ostalo, s udjelom od 0,7%, odnosi se na krivotvorene novčanice funte sterlinga (GBP) i srpskog dinara (RSD).

Uzevši u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2014. u optjecaju bilo 165,9 milijuna komada novčanica kuna, može se ustvrditi da je na jedan milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno jedan komad krivotvorene novčanice kuna.

Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačani oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica - upozoravaju iz HNA-a. (V.T.)

188

krivotvorenih kuna je pronađeno u prvih šest mjeseci 2014. godine

KAKO IH PREPOZNATI?

Krivotvorene je novčanice lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru "OSJETI-POGLEDAJ-TITRAJ-PROVJERI" opisanu na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke. HNB od svibnja 2009. provodi Nacionalni program za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica, a tiskao je i besplatno dijeli edukativne brošure o zaštitnim obilježjima novčanica kuna i o postupku provjere autentičnosti novčanica.

Možda ste propustili...