Regija
UDRUGA VOLONTERA VALPOVŠTINE

Tečaj njemačkog za njegovateljice
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

VALPOVO – Iako su već godinama poznati kao grupa građana koja rado pomaže svima kojima je pomoć potrebna te već godinama u prvoj polovini godine besplatno pružaju instrukcije učenicima osnovnih i srednjih škola, Udruga volontera Valpovštine pokrenula je još jedan zanimljiv projekt, a riječ je o tečaju njemačkog jezika za buduće njegovateljice. Kako doznajemo, nedavno je predsjednik Udruge Branko Vrbešić stupio u kontakt sa Snježanom Riedl, vlasnicom tvrtke Pflege Aus Cro, koja traži nove djelatnice – njegovateljice.

- Vlasnica ove tvrtke svojim djelatnicima osigurava prijavu, plaćeni doprinos i neto plaću od 1.200 eura, kao i putni trošak kada se odluče za rad u zemljama Europske unije, no prije negoli krenu, najčešće u Njemačku i Austriju, moraju svladati jezik kao jedan od osnovnih preduvjeta za obavljanje ovakve vrste posla. A tu im mi možemo itekako pomoći tečajevima njemačkog jezika jer to je nešto što se uklapa u naše planove i osnovne ciljeve rada - pomoći našim sugrađanima i olakšati im pronalaženje posla. Na tečajevima im pomažemo da svladaju jezik, a u dogovoru s udomiteljstvima na našem području, ugovaramo im i praksu. Prema novom Zakonu o volonterstvu, u mogućnosti smo polaznicima izdati i potvrdu o kompetenciji, a zahvaljujući upravo ovoj suradnji, prva naša volonterka koja je kod nas prošla instrukcije iz njemačkog jezika ovih dana odlazi u Njemačku na posao. Iskreno se nadam da će joj instrukcije pomoći da bez većih problema položi test iz osnova poznavanja njemačkog jezika stupanj A1 i A2 - rekao je Vrbešić.

Treba naglasiti da je posljednjih nekoliko mjeseci kroz Udrugu prošlo 30-ak učenika srednje škole koji su željeli povećati svoju ocjenu ili ispraviti negativnu ocjenu iz matematike, fizike i njemačkog jezika. Članovi Udruge za jesen, uz uređenje prostorija na Zelenom brijegu, planiraju u suradnji s Brankom Bobincem, elektroračunalnim tehničarom, održati i početni tečaj sklapanja konfiguracije računala za operativni rad. L. Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana