Osijek
U IŠČEKIVANJU NOVOG ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Imućni umirovljenici ljeta provode
u svojim vikendicama, a država im
subvencionira smještaj u domu
Objavljeno 14. srpnja, 2014.
Tako je u svim domovima u Hrvatskoj u kojima država subvencionira smještaj - kaže Lončarević

Dok je na listi čekanja Doma za starije i nemoćne osobe Osijek gotovo 1.400 osoba, s dolaskom ljeta ponovno neke sobe i apartmani zjape prazni jer su njihovi korisnici na ljetovanjima.

Naime, u iščekivanju novog zakona koji bi trebao osigurati u državnim domovima za stare i nemoćne subvencionirani smještaj tek za one slabijeg imovnog stanja, i dalje je na snazi praksa da neki umirovljenici u ovakvim institucijama borave o trošku poreznih obveznika, a dio godine krevete ostavljaju praznima dok borave u svojim apartmanima i vikendicima na moru. Na ovaj problem upozorava i Osječanka čija je majka na listi čekanja za krevet u osječkom Domu za stare nemoćne više od dvije godine jer se za privatni dom, a kamoli za ljetovanje, novca nema.

- To je skandalozno. Znam za ženu koja je u Domu, kao i svi, u subvencioniranom smještaju, iako si bez problema može priuštiti smještaj u privatnoj ustanovi. Dok ljeta provodi u obiteljskom apartmanu na moru po izlikom 'odlaska na liječenje'. Naravno da si takvo što može priuštiti kada joj uz državnu subvenciju smještaja sa strane ostaje polovina mirovine. Dok se ona brčka u moru, a njoj se čuva prazna soba u Domu, moja majka koja ima 76 godina i mirovinu 1.200 kuna, muku muči sa samostalnim životom. Suprug i ja radimo po cijele dana, uz to imamo malo dijete, braće i sestara nemam, a ni novca da joj plaćam privatni dom - priča ogorčena sugrađanka čija je priča brojnim osobama u njenoj situaciju jako dobro poznata. Kao, uostalom, i samoj upravi Doma iz koje kažu kako na ovakve situacije ne mogu utjecati.

- To su situacije koje se događaju, naši korisnici su slobodni otići na odmor, liječenje, u posjet obitelj... Mi ih u tomu ne možemo spriječiti, niti propitivati kamo idu i o čijem trošku. Slučaj je to u svim domovima u Hrvatskoj u kojima država subvencionira smještaj. Naime, upravo zbog činjenice da subvencije postoje za sve, imućniji umirovljenici izabiru biti kod nas, a ne u privatnim domovima kako bi im ostalo novca koji mogu upotrijebiti za što god žele, pa tako i ljetovanje - kaže ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Dragomir Lončarević.

Dodaje, upravo zbog ovakvih situacija željno se očekuje novi zakon koji bi trebao spriječiti da onima koji su u krajnjoj potrebi za subvencioniranim smještajem mjesto zauzimaju oni kojima takav smještaj osigurava lagodan život.

Ivana SOLAR
Država ĆE USKORO ispravITI nepravdu

Prigodom nedavnog posjeta Osijeku na ovaj problem je upozorila i ministrica Milanka Opačić, uz obećanje kako će se uskoro doskočiti onima koji se luksuziraju na štetu drugih. Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih najavilo je kako će do kraja godine biti pripremljen novi izračun cijena smještaja u županijskim domovima za stare i nemoćne. Plan je osnovne cijene smještaja uskladiti s ekonomskim cijenama u privatnim domovima. Tako će, prema prvim projekcijama, prosječna cijena domskog smještaja u Hrvatskoj iznositi 3.900 kuna mjesečno, a ne gotovo upola manje negoli je to trenutno slučaj. Po uspostavljanju novog cjenika država će i dalje subvencionirati smještaj do pune ekonomske cijene za sve umirovljenike čija primanja nisu dostatna za plaćanje pune cijene, a nužan im je domski smještaj. No, više se ne bi trebalo događati da umirovljenici s većim mirovinama također borave u subvencioniranom smještaju. Tako bi se, kažu u Ministarstvu, postiglo poštovanje načela pravednosti - da onaj tko ima novca sam plati svoj smještaj, a država pomogne onima kojima je skrb u domovima potrebna, a ne mogu je platiti. Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Dragomir Lončarević kaže kako će na ovaj način imućniji umirovljenici radije odlaziti u privatne domove jer će tamo dobivati više za svoj novac. Time će se izbjeći i prazne sobe i duge liste čekanja.

NOVE CIJENE

uskoro će prosječna cijena domskog smještaja biti 3.900 kuna mjesečno

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike