Osijek
SVE VIŠE OSJEČANA TRAŽI POSAO U INOZEMSTVU

Magdalena: Rad u SAD-u bio je neprocjenjivo iskustvo
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

Zbog velike nezaposlenosti, kojoj se ne nazire kraj, sve je više mladih Osječana koji traže posao u inozemstvu. Jedna od njih je Magdalena Marković, magistra psihologije, koja je godinu dana provela u SAD-u.

- To je bilo prekrasno i neprocjenjivo iskustvo. Imala sam tri različita posla: čistila sam kuće, radila u jednom hotelu, gdje sam prala i sušila rublje, te kao prodavačica u jednoj prodavaonici cipela. Godišnji odmor provela sam putujući po Americi - priča Magdalena.

Ideju da ode u inozemstvo dala joj je prijateljica, koja je već bila u SAD-u. “Njezino dobro iskustvo ponukalo je mene i još jednu prijateljicu da se i mi odvažimo. U Hrvatskoj je jako teško doći do posla, zato svako iskustvo dobro dođe. Sada ponovno želim ići, jer sam već jednom bila i shvatila da mogu. Ne vjerujem da bih tamo mogla naći posao u struci, ali ću zaraditi i puno više naučiti nego što bih naučila da ostanem u Osijeku”, smatra Magdalena.

Ona je prošli tjedan sudjelovala u prezentaciji BHV Education, organizacije preko koje su posao u inozemstvu pronašli brojni mladi ljudi iz Hrvatske, ali i cijele regije.

- Jedan od najsigurnijih poslova je čuvanje djece u provjerenim obiteljima. Za njega se odlučuju uglavnom djevojke, a namijenjen je svima, od 18 do 27 godina, koji žele provesti godinu dana u inozemstvu. Najviše osoba odlučuje se za SAD, gdje u programu au pair sudjeluje 60.000 mladih iz cijeloga svijeta. Tamo se može otići na godinu dana i uz posao pohađati koledž, dok najnoviji program u Kanadi omogućuje useljenje - kaže Natalija Makek, koordinatorica promotivnih aktivnosti BHV Education za RH.

Dodaje da su europske destinacije (Nizozemska, Španjolska, Francuska i Irska) pogodne za one kojima više odgovara kraći boravak. Inače, BHV Education nudi mladima četiri vrste programa: program srednjoškolske razmjene, studij u inozemstvu, tečajeve stranih jezika i učenje uz rad.

V. Latinović

Jedan od najsigurnijih poslova u inozemstvu je čuvanje djece u provjerenim obiteljima

Natalija Makek

koordinatorica BHV Education za RH

Najviše osoba odlučuje se za SAD, gdje u programu au pair sudjeluje 60.000 mladih iz cijeloga svijeta

Najčitanije iz rubrike