Mozaik
HPD "LIPA" OSIJEK NA 8. SVJETSKIM ZBORSKIM IGRAMA

Osvojili dvije srebrne medalje!
Objavljeno 13. srpnja, 2014.
HPD „Lipa“ je jedina predstavljala Hrvatsku

H rvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek ovoga vikenda nastavilo je svoju sjajnu nisku međunarodnih uspjeha osvajanjem čak dvije srebrne (olimpijske) medalje na 8. Svjetskim zborskim igrama (World Choir Games) koje se od 9. do 19. srpnja održavaju u glavnom latvijskom gradu Rigi, ujedno i Europskoj prijestolnici kulture 2014. godine!

Svjetske zborske igre, zvane i Olimpijada zborova (Choir Olympics), najveće su natjecanje pjevačkih zborova na svijetu, a ove su godine okupile do sada rekordan broj sudionika. U navedenih 11 dana na različitim lokacijama u Rigi predstavit će se ukupno više od 460 pjevačkih zborova s ukupno više od 20.000 pjevača iz 73 zemlje svijeta, a u prvom dijelu natjecanja HPD „Lipa“ je jedina predstavljala Hrvatsku. I učinila je to na iznimno kvalitetan način, osvojivši srebrne medalje za kvalitetu u obje kategorije u kojima je nastupala – kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i kategoriji sakralne glazbe. Pritom valja istaknuti da su im u obje kategorije sedmeročlani stručni ocjenjivački sudovi, sastavljeni od uglednih imena svjetske zborske glazbe iz cijelog svijeta, dodijelili velik broj bodova, među kojima i dvije najviše moguće ocjene, „desetke“.

U obje kategorije „Lipa“ je u težoj, Champions skupini, izvela zahtjevan i raznovrstan program sastavljen od po četiri skladbe domaćih i inozemnih skladatelja iz različitih stilskih razdoblja, a poseban dojam na žiri – uz čak jedan uzvik „Bravo!“ nakon njezina završetka – ostavila je natjecateljska praizvedba izvrsne skladbe „Slavonica“, koju je za „Lipu“ napisao poznati skladatelj Davor Bobić. „Lipaši“ su novi veliki uspjeh proslavili klicanjem i skandiranjem dirigentici prof. Valeriji Fischbach i dopredsjedniku Stevanu Radovančeviću koji su u subotu i nedjelju ozareni primili srebrne medalje i diplome u obje kategorije. Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice "Lipe", prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović. Vodstvu i članovima Lipe bilo je primarno kvalitetno prezentirati Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te nastaviti lijepi niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima, koji traje već više od dvadeset godina. Bilo im je drago i što su tijekom sva četiri dana privlačili pozornost svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora natjecanja i drugih.

Ovim putem članovi "Lipe" zahvaljuju Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora "Lipe" na čelu s predsjednikom, prof. dr. Željkom Turkaljem i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem, HEP-u, Hypo banci te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Rigu.(J.Kn.)

“Lipa”

je u težoj skupini izvela zahtjevan i raznovrstan program

Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike