Svijet
SKANDALOZNO - BEOGRAD OBLIJEPLJEN PLAKATIMA

Đenerale, hvala ti za Srebrenicu!
Objavljeno 12. srpnja, 2014.
U Potočarima jučer obilježena 19. obljetnica pada Srebrenice i početka genocida nad Bošnjacima

Na dan kada se obilježava godišnjica srebreničkog pokolja koji su nad tamošnjim muslimanskim muškarcima i dječacima počinili bosanski Srbi, u središtu Beograda pojavili su se skandalozni plakati s likom haškog optuženika Ratka Mladića, prenose beogradski internetski portali.

Na plakatima piše: "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu". Nije poznato tko stoji iza plakata koji veličaju genocid u Srebrenici, a na plakatima je potpis "srbska akcija, podvig i borba". Plakati su polijepljeni u središnjoj ulici, Knez Mihailovoj, na autobuskim postajama i podzemnim prolazima u središtu Beograda. Vojnom zapovjedniku bosanskih Srba, odgovornom za brojne zločine protiv bosanskih Hrvata i Bošnjaka, upravo se sudi za ratne zločine u Srebrenici.

Bandićev vijenac

Tijekom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu Srebrenica je bila muslimanska enklava u istočnoj Bosni formalno pod zaštitom Ujedinjenih naroda. Ondje je bio razmješten nizozemski bataljun. Napad na Srebrenicu počeo je 6. srpnja 1995. i završio pet dana poslije ulaskom vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod zapovjedništvom generala Mladića su do 19. srpnja organizirano i sustavno ubili oko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece protjerano je u roku od dva dana.

Na mjestu zločina, u Srebrenici, jučer je obilježeno 19 godina da su postrojbe bosanskih Srba, 11. srpnja 1995., ušle u Srebrenicu i potom počinile najveći ratni zločin u Europi od svršetka Drugog svjetskog rata.

Komemoracija u Srebrenici počela je izvođenjem bosanskohercegovačke himne, a potom su brojna izaslanstva iz političkog života BiH i predstavnici diplomatskog zbora, kao i predstavnici mnogih udruga, vjerskih i vojnih struktura, položili vijence u Memorijalnom centru Potočari.

Uz predsjedatelja i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, počast žrtvama su polaganjem cvijeća odala i izaslanstva brojnih zemalja, među kojima i Hrvatska, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija, Francuska, Irak, Njemačke, Rumunjska, Grčka, Španjolska, Makedonija i Švicarska.

U Srebrenicu su ipak stigle članice srbijanske udruge Žene u crnom, koje već godinama od vlasti u Beogradu traže da priznaju činjenice o genocidu počinjenom 1995. godine i odaju počast žrtavama. Unutar kompleksa u Potočarima razvili su velike crne transparente na kojima je bijelim slovima bilo ispisano “Srebrenica - da se nikada ne zaboravi i ne ponovi” i “Odgovornost”.

U Potočarima je počast žrtvama genocida odao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Uz iznimku Martina Raguža, predsjednika HDZ-a 1990. i zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH, u Srebrenicu nisu došli ni istaknutiji političari hrvatskog naroda u BiH.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici odao je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, a u ime grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić, koji je i počasni građanin Srebrenice.

Pokopani i dječaci

U Memorijalnom centru Potočari jučer je pokopano još 175 identificiranih srebreničkih Bošnjaka te je, uz prethodno pokopanih 6066, od jučer 6241 pokopana žrtva. Među jučer pokopanima najmlađi je Senad Beganović, koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 14 godina, a najstariji je Hurem Begović, rođen 1916. godine. On sada počiva pokraj svog sina Huseina. Među pokopanima je čak trinaest onih koji su u vrijeme smrti bili malodobni te su imali tek između petnaest i sedamnaest godina. U Potočarima su od ovog 11. srpnja i ostaci Džemala Halilovića i njegova dva sina Džemira i Islama, ubijenih u 18. i 21. godini. Uz dvojicu sinova, od 21 i 17 godina, pokopan je i njihov otac Selman Osmanović, tu su očevi i sinovi Šaban i Hasan Alić, Ahmo i Sead Tabaković, Alija i Asim Mustafić, kao i čak tri brata iz obitelji Delić.

Komemoracija je bila vjerske naravi, a načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je i predsednik Organizacijskog odbora skupa, poručio je jučer da je zločin u Srebrenici "najveći u Europi u drugoj polovini 20. stoljeća". Nažalost, naveo je, to neće biti kraj traganja za žrtvama iz Srebrenice i Podrinja, od kojih je, precizirao je, njih još 2000 "negdje u skrivenim masovnim grobnicama diljem Podrinja, odnosno Republike Srpske".

Ispraćaju srebreničkih žrtava nazočili su članovi obitelji, prijatelji, brojni građani i domaći i međunarodni dužnosnici. (dc)

ZAŠTO BIVŠI ŠEŠELJEVCI ŠUTE?

U Federaciji BiH i Distriktu Brčko jučer je bio dan žalosti u znak sjećanja na taj zločin i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošnjacima. Beograd i Banja Luka službeno niječu da se u Srebrenici dogodio genocid zbog sudjelovanja bosanskih Srba i aktivnu logistiku službenog Beograda iz tog vremena u tome zločinu. U povodu 19. obljetnice genocida u Srebrenici nitko od predstavnika današnje srbijanske vlasti nije rekao ni riječ. Naravno, to nije čudno kada se uzme u obzir da su ključni političari koji danas vode Srbiju nekadašnji bliski suradnici Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Dapače, srbijanski predsjednik i bivši šešeljavac Tomislav Nikolić još uvijek “ponosno”, kako to izričito kaže, nosi naslov četničkog vojvode.

6241

ubijeni Bošnjak do sada je pokopan u Memorijalnom centru Potočari

Najčitanije iz rubrike