Magazin
TJEDNI OSVRT

Kako se “seksa” 40 tisuća prisluškivanih građana?
Objavljeno 12. srpnja, 2014.
Nemojmo se više čuditi kada nam netko kaže - nećemo o tome preko telefona jer neuređenu državu u strahu zanima baš sve

Eto, opet veliki špijunski skandal u Hrvatskoj. Čak se tvrdi da nam je ugrožena nacionalna sigurnost jer su povjerljivi podaci o prisluškivanjima procurili u javnost.

Naime, članovi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost trebali su u Operativnom-tehničkom centru u Zagrebu, tijelu koje upravlja mjerama tajnog nadzora telekomunikacija, odnosno prisluškivanja građana, provjeriti samo je li bivši ministar financija i SDP-ovac Slavko Linić neovlašteno praćen, ali su otišli puno dalje.

Netko je tu bio neoprezan pa su “otkrili” da Linić nije bio praćen, ali je predsjednik tog Odbora Miroslav Tuđman doznao da je pod tajnom istragom USKOK-a kampanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojega, kako kaže, za to zaboli uho. Prisluškuje se i njemačku kancelarku Angelu Merkel jer sve im to valjda ide u opis posla. Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, član famoznog sigurnosnog Odbora, u istom je naletu provjerio i je li pod nadzorom njemu ne baš omiljeni stranački kolega, glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić. A navodno nije. Onda su svi digli galamu na Tuđmana i Čuljka, koji su kao cijeli posao odradili neovlašteno. Dok se nitko ne pita što su, dok su oni istraživali u OTC-u, radili odgovorni operateri centra za prisluškivanje. Pokraj njih je valjda mogla proći i “baba s kolačima”. A što su tek mogli doznati s Bandićeva mobitela, kojim se, gle čuda, svih 120 dana prisluškivanja koristio njegov vozač. Vjerojatno što vozaču koji dan kuha žena ili kakav je koje noći bio u krevetu. Ali, i to je zanimljivije od razgovora sa serviserom Bandićeva službenog auta. Sve su to misteriji hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava. Stoga Tuđman i odgovara da policija bez kontrole nadzire desetke tisuću telefonskih brojeva i predlaže da bi unutarnju kontrolu trebalo izdvojiti iz MUP-a. Ipak, najviše začuđuje podatak da je pod mjerama tajnog praćenja čak 40 tisuća osoba. To je službena brojka, a koliko ih je onda stvarno, jer ispostavlja se da ima i neovlaštenog prisluškivanja. Očito u neuređenoj državi kakva i jesmo svatko i dalje radi po svome pa i kada je u pitanju nacionalna siguranost, ali i pitanje ljudskih sloboda. Pa i sam je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio da se u sustavu nadzora policije nije ništa promijenilo godinama “osim što je sad ministar Ranko Ostojić, a ne više Tomislav Karamarko”. I na kraju, kada smo već kod brojke od 40 tisuća prisluškivanja, što posredno obuhvaća puno veći broj, nemojmo se čuditi kada nam netko kaže - nećemo o tome preko telefona. A ako pak razgovaramo s nekim o svemu i svačemu, budimo pristojni, moglo bi onome tko nas tamo negdje prisluškuje “pozliti”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike