Magazin
PROF. NORMAN SARTORIUS

Nove ovisnosti reflektiraju se i na medicinu
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

Ugledni hrvatski i svjetski psihijatar, prof. Norman Sartorius, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održao je u Knjižnici HAZU predavanje o temi “Quo vadis psihijatrija: psihijatrija pred izazovima 21. stoljeća”. U svom je predavanju opširno prikazao glavne probleme suvremenog svijeta koji se reflektiraju i na medicinu. To su razne nove ovisnosti, poput ovisnosti o internetu i bijega u virtualni svijet te problemi koje sa sobom donosi urbanizacija, čiji ritam javno zdravstvo ne uspijeva pratiti.

- Jedan od primjera je promjena položaja žena koje se unatoč zaposlenju i dalje bave svojim tradicionalnim ulogama, što dovodi do smanjenja kvalitete njihova rada i povećanog broja depresija pa i samoubojstava.

Govoreći o stanju u suvremenoj psihijatriji, upozorio je na problem stigmatizacije duševnih bolesnika koja je često gora od bolesti, kao i na povećanje broja smrtnosti od shizofrenije u razvijenim zemljama.

- Psihijatrija nikad nije rekla koje su granice njenih mogućnosti i znanja i tu se svašta trpalo. Na primjer, nemoguće je da psihijatar predvidi hoće li neki kriminalac opet počiniti kriminalnu radnju. Treba jasno definirati granice psihijatrije i njene kompetencije, i to ugraditi u zakone.

Predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić u uvodu je kazao da nijedna druga grana medicine nije toliko prisutna u javnosti kao psihijatrija, budući da se psihijatre često poziva da tumače psihoprofile raznih osoba, ali i mentalno stanje nacije.

- Psihijatrija se pozicionirala šire od jedne medicinske grane, ali nikad nije bila potrebnija medicini nego sad. Primjer je onkologija, gdje psihijatri imaju važnu ulogu u treniranju liječnika, oboljelih i članova njihovih obitelji. (MEDIA SERVIS)

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike