Regija
UDRUGA KRIK NAPRETKA ZA GUNJANCA HASIBA VOLODERA

Hasibovoj 7-članoj obitelji anonimni
donator darovao stado od 25 ovaca
Objavljeno 12. srpnja, 2014.
Voloderovi su u poplavi izgubili sve, i kuća im ima broj za rušenje - 321

Vezani članci

POMOĆI ZA OŠ A. I S. RADIĆ

Valpovački osnovci pomažu Gunjancima

TRGOVINU PREHRANE I ROBE ZA KUĆANSTVO U GUNJI

Otvorena trgovina Patričar

DONJI ANDRIJEVCI/GUNJA - Humanost ne poznaje granice, vjerske ni nacionalne. Čovjek je čovjek, a pomoći nekome u potrebi najljepši je osjećaj, koji se ni sa čim ne može kupiti - tako razmišlja humanitarac iz Donjih Andrijevaca, koji želi ostati anoniman, pomažući obitelji Voloder iz Gunje, koja je u svibanjskoj poplavi ostala bez svega, pa i stada ovaca koje ih je prehranjivalo. U noći poplave obećao si je kako će im kupiti novo stado kada se voda povuče. Obratio se donjoandrijevačkoj udruzi Krik napretka - koja je zaživjela 18. svibnja, dan nakon što je Sava probila nasip u Rajevom Selu i kada je poplavljena Gunja - koja je do sada organizirala niz humanitarnih akcija. Ideju anonimnog humanitarca prihvatili su, kaže predsjednik udruge Kristijan Šimičić, objeručke, svjesni kako je žrtvama poplava pomoć sada najpotrebnija.

- Cijela Hrvatska digla se na noge kada su se dogodile poplave, no danas, gotovo dva mjeseca nakon poplava, mislim da su mnogi zaboravili koliko je žrtvama naša pomoć potrebna. A ljudi se tek sada suočavaju s velikim problemima, gdje nastaviti živjeti kada su im kuće uništene, kako prehraniti obitelj kada su im vrtovi i usjevi nestali, čemu se vratiti kada im je uništeno pokućstvo, hladnjaci, instalacije... - kaže Šimičić.

Posebno mu je zadovoljstvo što najnovijom akcijom pomažu Hasibu Voloderu iz Gunje, hrvatskom branitelju koji je u Domovinskom ratu izgubio brata, a za kojega je humani Donjoandrijevčanin darovao novac za kupnju dvadeset pet ovaca... U strašnoj poplavi, naime, obitelj Voloder je u samo pola sata ostala bez stada, bujica je progutala 130 ovaca, ali i kuću koja je određena za rušenje. Ostali su bez svega što su od rata gradili i stvarali i od čega su živjeli. Obitelj sa sedmero djece ovce su prehranjivale mlijekom, sirom, mesom, bile su izvor prihoda za život.

U gunjanskoj Ulici bana J. Jelačića, pred kuću broj 37, koja ima i broj za rušenje - 321, stigao je tako kamion za prijevoz životinja. Domaćin kuće, Hasib Voloder, i sinovi Edvin i Ekrem raširenih ruku dočekali su ekipu mladih iz udruge Krik napretka.

- Prije poplave imao sam stado ovaca koje je kobne noći nestalo, kao i druge domaće i divlje životinje koje sam toliko volio, a voda je prekrila voćnjak, zasijano zemljište, sve je odnijela ta mutna Sava. Moja obitelj je živjela od toga što smo imali jer nitko nije bio zaposlen. Kada su došli ovi mladi iz udruge Krik, došlo mi je da kriknem od radosti uz zahvalu njima i anonimnom donatoru. Ovih 25 ovaca je tolike vrijednosti kao da sam dobio 2.500 grla. Nastavit ću s uzgojem ovaca - rekao je Hasib Voloder.

Njegova je obitelj smještena u Borovu naselju - supruga Zehra, djeca u dobi od 6 do 19 godina, kćeri Selma i Belma, Elma, Edna, Erna i sinovi Edvin i Ekrem, koji rade na javnim radovima pa će se brinuti za stado, dvije guske i pure.

- Gunju treba doći vidjeti i osjetiti stvarni miris potopa, jer ovo je tako da vam se naježi koža. Vidim da ovih 25 ovaca mnogo znače domaćinu i cijeloj njegovoj obitelji, no očekujem da će Hasibu bilo tko donirati stočnu hranu za stado, koje će, kada se ovce ojanje, biti brojnije i na korist obitelji - kazao je Kristijan Šimičić.

Marija RADOŠEVIĆ/Stjepan BOGUTOVAC
UZ SLAVONIJU I BOSNU OD PRVOG DANA

Udruga Krik napretka od prvog dana poplava pomaže Slavoniji i Bosni, uključujući posebice mlade ljude. Uz pomoć školaraca, vatrogasaca i svih mještana, već su prvog dana skupili tri kamiona hrane, odjeće i ostalih potrepština što su iste večeri odvezli u Nijemce, gdje su pristizale izbjeglice iz poplavljenih sela. Uslijedili su šleperi prikupljenoga iz susjednih sela, ali i od Hrvata na radu u Švicarskoj te od Leo klubova iz Rijeke i Varaždina, a sve je, kaže Šimičić, završavalo kod najpotrebitijih u Slavoniji, ali i u Cerni, Odžaku, Vidovicama, Bosanskom Šamcu... Prikupili su i podijelili oko 40 tona hrane i potrepština, procijenjenih na približno 400.000 kuna.

Voloderovima je potrebna i stočna hrana za novo stado

Najčitanije iz rubrike