Ekonomija
OTKUPLJIVAČI PŠENICE OBJAVILI CIJENE

S cijenom pšenice od 1,15 kn/kg mnogi će seljaci ostati dužni
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

Nakon Granolija, s otkupnom cijenom pšenice izašlo je jučer i osječko Žito. Podsjetimo, Granolio otkupljuje merkantilnu pšenicu roda 2014. godine po cijeni 1,15 kuna po kilogramu za pšenicu standardne kakvoće. S otkupom pšenice počeli su 9. srpnja, a plaćanje je odmah nakon izvršenog obračuna kvalitete.

Nakon detaljne analize, kako navodi Želimir Lisek, direktor trgovanja i kooperacije Žito d.o.o. Osijek, i u toj tvrtki odredili su otkupnu cijenu pšenice od 1,15 kn/kg.

- U ovom trenutku s obzirom na cijene na burzama i okruženju tu cijenu smatramo prihvatljivom za proizvođače i otkupljivače. Naravno, cijena je trenutačna, a moguće su promjene u oba smjera, te ostavljamo proizvođačima mogućnost izbora trenutka prodaje. Financijska sredstva za otkup su osigurana i isplata će biti odmah nakon obračuna. Ako na tržištu bude odstupanja od ove cijene, prilagodit ćemo se situaciji - kaže Želimir Lisek.

Tvrtka Ameropa Žitni Terminal d.o.o., također jedan od većih otkupljivača pšenice, nudi otkupnu cijenu od 1,10 kn/kg, i to maks. vlage 14 %, primjesa 5 %, dok pšenicu s hektolitrom manjim od 74 otkupljuje kao stočnu pšenicu i plaća je 0,90 kn/kg. Prekjučer je opet s otkupnom cijenom pšenice u javnost izašla i Osječka robna burza koja je inače objavljuje svakog četvrtka poslije 12 sati i cijena je još uvijek 1,29 kn/kg za dospijeće 20. kolovoza.

Sve to skupa, kako navodi Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ukazuje da se i ove godine na hrvatskom tržištu pšenice događa nešto čudno.

- Očito se ponavlja slučaj kao što je bio lani kada su svi otkupljivači pšenice koji su ujedno većinom i organizatori proizvodnje dogovorili istu otkupnu cijenu. Ovogodišnja cijena od 1,15 kn/kg je i dalje proizvođačima neprihvatljiva s obzirom na uvjete i visoke troškove proizvodnje. Naime, većina poljoprivrednika ugovorno je vezana s organizatorima i otkupljivačima proizvodnje koji sami određuju cijenu repromaterijala i kamate, tako da će većina seljaka, posebice onih koji su ostvarili niske urode, organizatorima nakon predaje pšenice ostati još i dužna - kaže Mato Brlošić. Z.Rupčić

Ernest Nad

voditelj Odjela za poljoprivredu u Županijskoj komori Osijek

Cijene imaju tendenciju rasta

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, smatra da ponuđene cijene za pšenicu imaju tendenciju rasta jer nisu u skladu s kretanjima cijena na burzama i na Osječkoj robnoj burzi i burzama u okruženju. “Očekuje se da će se do kraja kolovoza uskladiti ponuda i potražnja za pšenicom, stoga je jedna od preporuka proizvođačima koji mogu da pričekaju do tada do kada je i skladištenje besplatno”, kaže Nad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike