Kultura
JAPANSKA PIJANISTICA NASTUPA U VINKOVCIMA I NAŠICAMA

Yoko Nishii izvest će djela Dore Pejačević
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

VINKOVCI, NAŠICE - Dora Pejačević nadahnuće je japanske glazbenice Yoko Nishii, koja je snimila opus prve hrvatske skladateljice i godinama izvodi njezine skladbe diljem Europe i Japana. Posebno će to biti vidljivo i na klavirskom koncertu koji će talentirana japanska pijanistica održati u nedjelju, 13. srpnja, u 19.30 u Spomen-sobi Dore Pejačević u Zavičajnom muzeju Našice. Tako će Nishii koncert početi Dorinim ciklusom Maštanja, temeljenim na raspoloženju koje se može nazvati sentimentalnom ironijom. Slijedit će Četiri skladbe za glasovir, Dva Intermezza, Dvije skice za glasovir.. Program će završiti Sonatom za glasovir u b-molu. Koncertni repertoar izvest će na Dorinom klaviru Bluthner, izrađenom u Leipzegu 1892., a koji je restauriran 1982. godine.

Dan prije, u subotu, 12. srpnja, u 20 sati japanska će pijanistica nastupiti i u dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci.

Yoko Nishii prije dvije godine održala je cijeli niz osebujnih recitala na kojima je izvela cjelokupan klavirski opus Dore Pejačević, a u sklopu projekta Kulturni prijenos od Isa do svijeta. Rođena u Isi, Yoko Nishii glazbeno znanje stekla je kod japanskih majstora Naofumija Kaneshigea, Kyoko Ogawe i Hitosshija Kobayashija. Na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju diplomirala je studij francuskog jezika i književnosti, a glazbenu je diplomu i magisterij stekla na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu u klasi prof. Evgenija Zarafiantsa. Kao stipendistica japanske vlade poslijediplomsko usavršavanje završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za svoje klavirsko muziciranje Yoko Nishii nagrađivana je u Italiji i Kubi. Od 2014. je profesorica na Umjetničkoj akademiji u Aichiju, u Japanu. U Hrvatskoj je održala brojne zapažene solističke recitale, koje je izvela i u Italiji, Sloveniji i Japanu. S.Fridl/M.Kokaj

U Našicama će Yoko zasvirati na na Dorinom klaviru Bluthner, izrađenom u Leipzegu 1892.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike