Magazin
LEGO MOVIE

Čudo dosad neviđeno u
animiranim filmovima
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

To se zove hit! I najbolji akcijski film 2014. godine. I vjerojatno budući dobitnik Oscara za animaciju. Jer to što su stvorili Phil Lord i Christopher Miller (redatelji, scenaristi), sa samo 60 milijuna dolara budžeta Warner Brothersa i partnera, doista graniči s čudom dosad u animiranom filmu neviđenim.

Zapravo bi sve bilo uobičajeno, prema modelu već viđeno, iz radionice Pixara, ili Disneya, da mije riječ o prvom animiranom filmu u povijesti kinematografije kompletno rađenom na temelju - lego-kockica. Trijumf je to, dakle, ne samo Hollywooda nego i danskog proizvođača Lego, koji je, dopustivši da se njegova slavne lego-igračke pretvore u filmski blockbuster, i samome sebi (tvrtki) učinio genijalni komercijalni potez. Nakon “Lego filma” prodaja Legovih proizvoda porasla je za 200 posto, što je ionako moćni globalni svjetski brand igračaka za djecu još više osnažio i konkurenciju vratio u - kameno doba.

Jednom riječju, “Lego film” postao je fenomen sedme umjetnosti. Međutim, nije samo tehnička razina filma (digitalizacija, 3D efekti...), kao i cijela realizacija tog projekta impresivna do neba, nego je i sama priča osmišljena s guštom, nadahnuto i potentno, kao da je riječ o hommageu ne samo jednom odavno legendarnom proizvodu, nego i cijelokupnoj popularnoj kulturi na koju se film referira (superjunaci, poznate scene iz filmova, glazba...), igrajući pritom i na upadljivo političku i religijsku nekorektnost (Mojsije i dr.), opaki humor i demistifikaciju filma kao umjetnosti same. Sve su to Lord i Miller odradili s nevjerojatnim entuzijazmom (naravno, s njima je radila ekipa od tisuću stručnjaka iz svih područja) pa u konačnici, kad film pogledate, ostanete zapanjeni kreativnošću, maštom i realizacijim nečega što ni u snu niste mogli pretpostaviti da je uopće moguće na takav efikasan, uvjerljiv i simbiotički način učiniti.

Sve je u filmu totalno šašavo, ali inteligentno šašavo. Jest da su svi likovi uobličeni prema lego-pravilima, no ne baš strogo, budući da su likovi, inetrijeri i eksterijeri labavijih geometrijskih struktura, premda su temelji uvijek u lego-gabaritima. Film za sve uzraste.(D.J.)

Animirana komedija

REŽIJA: Phil Lord, Christopher Miller

GLASOVI: Will Arnett, Alison Brie, Will Ferrell...

Najčitanije iz rubrike