Magazin
INTERAKTIVNI MUZEJ ZVUKOVA U SREDIŠTU BEČA

U Kući glazbe možete slušati,
proučavati, skladati i dirigirati
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

Haus der Musik, odnosno Kuća glazbe moderni je interaktivni doživljajni muzej u središtu Beča, koja vas poziva da doživite glazbu u svim segmentima.

Izložbeni prostor nudi jedinstvene uređaje kojima može svatko rukovati, dragocjene povijesne dokumente, raznolika područja doživljaja, modernu dvoranu za priredbe, kavanu-restoran za odmor ili užitak i još puno toga.

U SRCU BEČA

Kuća glazbe nalazi se u srcu Beča, između katedrale sv. Stjepana i Opere, pokraj Sveučilišta glazbe i primijenjenih umjetnosti. Niz interaktivnih instalacija zaigrano komunicira s posjetiteljima koji će ovdje otkriti sve o zvukovima svih vrsta, a posebice o zvukovima koje su stvorili umjetnici, odnosno - glazbi. Razumijevanje i entuzijazam u pristupu glazbi Kući glazbe priskrbilo je austrijsku muzejsku nagradu za inovativni dizajn. Na ukupno 5000 kvadratnih metara nalazi se muzej posvećen širokom pristupu glazbi, a prije svega - glazbenom iskustvu.

Od kako je otvorila svoja vrata javnosti, 15. lipnja 2000. godine, Kuća glazbe je otvorena za posjete svih 365 dana u godini, od 10 do 22 sata. Posjetitelje često iznenađuje što sve mogu naći u ovom zdanju, koje vrlo uspješno povezuje bogatu bečku glazbenu povijest i njegovu svijetlu glazbenu budućnost. Nakon što je otvorena, maestro Zubin Mehta dobio je počasno mjesto direktora Kuće glazbe. Na to ga je inspirirala vesela i direktna prezentacija glazbenog materijala koji povezuje ljude različitih glazbenih ukusa, potiče ih na razgovor, privlači im pozornost i razbija sve unaprijed stečene predrasude o glazbi koristeći činjenice proizašle iz intelekta i muzikologije.

MUZEJ BEČKE FILHARMONIJE

U povijesnim svečanim dvoranama bivše palače nadvojvode Karla muzej je Bečke filharmonije, čiji je osnivač Otto Nicolai tu živio. U svijetu slavni orkestar predstavlja se na tom mjestu gdje je sve počelo. Nicolai je osnovao Filharmoniju 1842. godine. Upravo ta činjenica nagnala je Bečku filharmoniju i njezin Povijesni arhiv da tu načine Kuću glazbe. Tu se nalaze znanstveni dokumenti svjetski slavnog orkestra koji su dostupni javnosti. Na prvom katu Kuće glazbe u posebno opremljenoj koncertnoj dvorani posjetitelji mogu doživjeti vrhunce bečkog Novogodišnjeg koncerta i ljetnog koncerta u Schönbrunnu. Vrhunska kvaliteta zvuka i slike kao i svečani ambijent omogućavaju posjetiteljima da zarone i iskuse ove izuzetne kulturne događaje kao da su ih doživjeli iz prve ruke. Snimke se emitiraju svaki dan, na svaki puni sat, od 10 sati ujutro do 21 sat.

SONOSFERA

Na drugoj etaži ulazite u tajanstveni svijet zvukova i umijeće slušanja. U sonosferi nastaje nova svijest slušanja, a neobični zvučni pokusi omogućuju nove doživljaje slušanja. Iskušajte svoj glas, svirajte na predimenzioniranim instrumentima ili kreirajte vlastiti CD. Početak tog zvučnog svijeta je slušanje zvukova u majčinoj utrobi, u prostoriji kojom odjekuje taj prednatalni šum kojeg se ne sjećamo.

U Instrumentariumu posjetitelji otkrivaju instrumente, a u “Moru glasova” mogu doživjeti glas kao najprirodniji glazbeni instrument. Posjetitelji idu na akustično putovanje i otkrivaju sve: od jednostavnih zvukova do kompleksnih vokalnih fenomena. U Polyphoniumu se mogu opustiti uz "Classic Reloaded", a potom ulaze u Zvučnu galeriju, gdje se nalaze zvukovi mikrokozmosa i makrokozmosa, okoliša i ljudskog tijela. U zvučnicima nalik na glave tuša i rupe u zidu mogu se čuti atmosfera s ulice u Brooklynu i valovi koji zapljuskuju otoke na Tihom oceanu, ali i rad pojedinih organa i funkcija tijela. Mogu se po želji kombinirati s vlastitim glasom i snimiti na CD za uspomenu.

VELIKI MAJSTORI

Na trećoj etaži vraćate se u vrijeme bečke klasike. Upoznat ćete njihov život, djelovanje i suživot od nekoliko značajnih kompozitora tog vremena. U svakoj prostoriji očekuju vas posebne značajke iz života jednog kompozitora, ali i određeno ozvučje. Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann Strauss, Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Alban Berg i Anton Webern - svi su predstavljeni u vlastitim prostorijima prepunim povijesnih dokumenata, modela, kostima, modernih instalacija i osobnih predmeta. Među njima su prve originalne verzije skladbi, naočale, dirigentski štapići, šeširi itd.

Poznati virtualni dirigent omogućuje vam posebni doživljaj: dirigirajte slavnim orkestrom bečkih filharmoničara. Tu vi određujete takt digitalnim dirigentskim štapićem. Zgodna je i igra kockicama, koje bacate i tako skladate valcer. Tu je i “Namadeus”, interaktivni program koji se bazira na Mozartovoj glazbenoj igri. Samo sjednete nasuprot Mozartu i napišete svoje ime i prezime ili nadimak i to se pretvori u originalnu Mozartovu skladbu. Igru je Mozart izmislio za svoju učenicu klavira Franzisku von Jacquin 1787., a nazvao ju je “KV 516f”. Ovaj sistem se može primijeniti u svakoj kombinaciji slova i omogućava sjajne melodične varijacije.

Na „virto|stage” postanite vlastiti redatelj svog osobnog glazbenog i opernog doživljaja. Ovdje utječete samostalno na scenu i glazbu i tako skladate svoju individualnu - multimedijsku operu intuitivnim i jednostavnim pokretima vašeg tijela. Prepustite se vlastitoj mašti i napravite korak u „virto|stage”, vaš vlastiti glazbeni teatar. Najmlađi posjetitelji uživat će u vrlo sličnoj interaktivnoj instalaciji “zoo concert”, koji će ih odvesti na glazbenu avanturu. Znatiželjni će mali istraživači biti glavni akteri zabavne bajke u kojoj pokretima stvaraju glazbu.

TRADICIJA I INOVACIJA

- Kuća glazbe je interaktivni muzej zvuka koji pruža novi pristup glazbi na zaigrani, ali i znanstveni način. Cilj je pružiti znanje i razumijevanje kao i otvorenost uma i entuzijazam u proučavanju glazbe. Beč je uvijek bio grad u kojemu je glazba bila tretirana na inovativne načine i ljudi se nikad nisu bojali pronalaziti nekonvencionalne pristupe. U Kući glazbe cilj nam je reflektirati bečki karakter grada koji je glazbeni pionir, stvarajući okolinu koja posjetiteljima pruža nova iskustva i svjesno se odmiče od tradicionalne promocije glazbe. U povijesne elemente, interakcija između produkcije prirodnih i elektroničkih zvukova, između analognih i digitalnih, ovdje je posebice važna. Zahvaljujući glazbenom sadržaju koji je prožet estetikom i umjetnošću, ali i arhitekturi koja kombinira materijal povijesne zgrade i futuristički dizajn s high-tech elementima, ciljamo stvoriti most između tradicije i inovacije. Smatramo se središtem živahne debate i zaigrano otvaramo nove načine pristupu glazbi. Interaktivne instalacije su integralni dio muzeja, koji od kako se otvorio 2000. godine, i mlađa i starija publika prihvaća s velikih entuzijazmom. Posebice sam sretan što naš interaktivni zvučni muzej često koriste autori međunarodnih projekata kao referencu. Kuća glazbe je također i partner u izgradnji i postavljanju meksičkog Glazbenog muzeja o bečkoj glazbi. 'Casa de la Música Viena' trebao bi se otvoriti sredinom 2015. godine u blizini Mexico Cityja. Moj tim i ja se nadamo da ćete imati uzbudljivo glazbeno putovanje te da ćete uživati u svojoj posjeti Kući glazbe - poručuje Simon K. Posch, direktor Kuće glazbe u Beču.

Od kako je otvorila svoja vrata javnosti, 15. lipnja 2000. godine, Kuća glazbe je otvorena za posjete svih 365 dana u godini, od 10 do 22 sata

POVOLJNE ULAZNICE

Iako je riječ o muzeju u središtu Beča, cijena ulaznica je i te kako prihvatljiva. Cijena ulaznice za odrasle je 12 eura, a za studente ispod 27 godina, umirovljenike i invalide samo devet eura. Djeca do 12 godina starosti plaćaju 5,50 eura, a ulaz je za djecu mlađu od tri godine slobodan. Grupe s deset ili više članova plaćaju devet eura, a školske grupe s deset sudionika ili više plaćaju 6,50 eura. Obiteljska ulaznica (maksimalno dvije odrasle osobe i troje djece ispod 12 godina) košta 27 eura. Postoji i noćna ulaznica, s kojom se u Kuću glazbe može ući u 20 i 21.30 sati, a stoji šest eura. Ako želite izraditi osobni CD u sklopu interaktivnih sadržaja, to stoji sedam eura. Sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici www.hdm.at, na nekoliko jezika.

FOTOROBOT
Kako je doista izgledao Mozart?

Ovako bi izgledao Wolfgang Amadeus Mozart, bez repića i perike! Riječ je o fotorobotu izrađenom 1991. godine na 200. godišnjicu njegove smrti. Ovako je on izgledao oko 1777. godine. Fotorobot je izradio bečki kriminalistički zavod na temelju četiri slikana portreta iz tog razdoblja, koje su naslikali njegovi suvremenici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike