Osijek
KAD PODSTANARI POSTANU PROBLEM

Najmodavac ubire novac,
a susjedi izvlače deblji kraj
Objavljeno 11. srpnja, 2014.
Ne postoje mehanizmi da se doskoči podstanarima, osim da se utječe na vlasnika stana da im otkaže najam, kaže Stanić

Cjelodnevna buka kakvu može stvarati osam odraslih stanara u četrdesetak kvadrata, smeće koje se raspada u zajedničkom hodniku, smrdljivo rublje iz kontejnera na zajedničkom užetu za rublje - samo su djelić svakodnevice bračnog para osječkih umirovljenika iz Donjeg grada kojemu se život okrenuo naglavce kada je prije nešto više od godine dana za susjede dobio “podstanare iz pakla”.

Žive u kući koja nalaže suživot s prvim susjedima. Zajedničko im je dvorište te unutrašnji hodnik iz kojega ulaze svaki u svoje predsoblje.

- Od trenutka kada su se uselili u podstanarski stan, mi nemamo mira. Skupljaju otpad svih vrsta, skladište ga, razno rublje iz kontejnera namaču u vodi pa ga objese u dvorište, od čega smrdi cijela ulica. “Prometuju” cijeli dan i cijelu noć, nemamo sekunde mira. Uz to, ponižavaju nas, po mom suprugu, čovjeku starom 80 godina, sipaju uvrede, prijete se da će na njega nožem - priča nam umirovljenica, koja je susjede zbog prijetnji i remećenja javnog reda i mira više puta prijavljivala policiji. No izostao je bilo kakav pomak nabolje. Kaže, ni vlasnike stana nije briga što podstanari rade - njima je očito novac koji od njih dobivaju dovoljan da okrenu glavu.

Iz Udruženja stanara grada Osijek upozoravaju kako je ova priča samo jedna od mnogih sličnih u Osijeku - gradu u kojemu je, nažalost, kultura življenja pala na niske grane, posebice kada je u pitanju podstanarstvo.

- Zaprimamo, preko svake mjere, pritužbe Osječana kojima život zagorčavaju tuđi podstanari. Ima tu svega, od neurednih do bučnih, no najgori su ipak oni koji financijski oštećuju stanare s kojima dijele mjerne uređaje za režije. Plaćaju režije za jednu osobu kod koje se, primjerice, na dnevnoj bazi tušira njih petero - priča Vladimir Stanić, iz Udruženja stanara, te ističe kako je najgore od svega što su ljudi koji žive uz takve podstanare - nemoćni.

- Ne postoje mehanizmi da se doskoči podstanarima, osim da se utječe na vlasnika stana da im otkaže najam. Mogu ih tek prijaviti Poreznoj upravi, koja bi mogla provjeriti jesu li svi podstanari koji žive u stanu prijavljeni, te Sanitarnoj inspekciji, koja može obaviti uvid ugrožavaju li smeće i smrad u zajedničkim prostorijama i dvorištu ostale stanare - zaključuje Stanić.

Ivana SOLAR
Propao pokušaj osnivanja Savjeta podstanara

Udruženje stanara u više je navrata potIcalo osnivanje Savjeta podstanara, koji bi bio podrška obespravljenim najmoprimcima i onima koji s podstanarima imaju problem, ali i baza za edukaciju onih koji se tek planiraju upustiti u podstanarstvo. No, kažu iz Udruženja, taj je pokušaj propao jer su svi podstanari koji su pozvani da uđu u Savjet poziv - odbili. Većina s opravdanjem da ne želi tim potezom razljutiti najmoprimce, a time i izgubiti stan.

50% podstanara na crno?

Prema podatcima Porezne uprave, krajem 2013. godine na području Područnog ureda Osijek bila su registrirana 3.653 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od imovine - stambenog prostora. Iako mnogi tvrde kako je riječ o realnoj brojci, iz Udruženja stanara poručuju upravo suprotno. “U Osijeku se prijavljuje samo oko 50 posto podstanara”, tvrdi Vladimir Stanić.

MARKO G.

stanar s lošim iskustvima s podstanarima

Glasna glazba, smeće, droga, pokušaj samoubojstva...

U stanu koji je na istom katu gdje je i moj godinama se izmjenjuju podstanari. Iako su to mahom mlađi ljudi, najčešće studenti, uglavnom smo imali dobrosusjedske odnose. No onda su se doselili susjedi iz najgore noćne more. Mladi par držao je vreću sa smećem ispred vrata stana po mjesec dana, ne hajeći za to što u dvorištu postoje kante za smeće. Kad sam jednom iznio tu vreću, prekorili su me da sam ih pokrao. Svaku je noć iz njihova stana treštala glasna glazba, od koje cijelo susjedstvo nije spavalo. Policija je dolazila više puta, svatko malo ih je netko drugi prijavljivao, a onda su stigli inspektori zanimajući se za njih jer su, navodno, imali posla s drogom. Na kraju je podstanarka pokušala samoubojstvo, nakon čega su ona i njezin dečko napustili stan usred noći, ostavivši najmodavcu goleme račune za neplaćene režije. Utvrdilo se da s njima nije imao nikakav ugovor i bio je u šoku kada su mu susjedi ispričali što se sve događalo. Do tada se, naime, taj isti najmodavac nije javljao na telefon nikom iz naše stambene zgrade kada smo ga pokušali upozoriti na sve što se događa.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike