Dome slatki dome
NEOBIČNA NAMJENA KUHINJSKE SOLI

Za čišćenje, ubode, glačanje...
Objavljeno 10. srpnja, 2014.

Sol nije samo dodatak hrani, u kućanstvu je možemo koristiti na mnogo načina - kao pomoć pri kuhanju, čišćenju, u njezi tijela pa čak i kao prvu pomoć kod ugriza insekata.

Stavite voće i povrće u slanu (ali ne preslanu) vodu kad kuhate kako ne bi potamnilo.

Sol je dobra u uklanjanju mrtvih stanica kože, a pored toga je i fantastičan dezodorans. Ako vam ruke smrde, ili su vam stopala umorna i žuljevita, istrljajte ih solju da skinete gornji sloj mrtve kože. Kada uklonite taj sloj, ostat će vam glatka koža ispod.

Ako vas ubode komarac, često se događa da od češanja ogulite kožu. Potopite krpu ili neku drugu tkaninu u toplu vodu s malo soli i stavite je na mjesto na kom vas svrbi kako biste ohladili kožu i oslobodili se iritacije.

Sol i soda bikarbona mogu se dodati u pastu za zube, a usta možete ispirati i hladnom vodom kada želite svjež dah.

Držite sol i sodu bikarbonu blizu pećnice kako biste ugasili moguću vatru. I jedno i drugo ublažit će vatru u slučaju da vam se mast zapali. Kada se mast ili ulje zapale, nikad nemojte gasiti vatru vodom, jer će je to samo podstaći.

Ako vam smrdi iz odvoda u sudoperu, sipajte slanu smjesu u odvod kako biste eliminirali smrad.

Sol je dobra za ribanje mrlja od vode u kupaonici i na sudoperu, upornih mrlja na loncima, tanjurima i mnogo čemu drugom. Napravite pastu od vode i soli i bit ćete iznenađeni koje sve mrlje možete ukloniti.

Sol fantastično uklanja mrlje: potopite stvari u slanu hladnu vodu ili trljajte samo mjesto na kom je mrlja. Sol će izvući mrlje nastale od vina i krvi. Pored toga uklonit će i mrlje od znoja.

Sol snižava točku smrzavanja vode pa se koristi u sprečavanju formiranja leda, ili da se lakše otopi led. Ipak, budite pažljivi, jer previše soli može zagaditi zemlju, što može biti problem za uzgajenje biljaka.

Glačala se mogu vremenom zaprljati pa dok glačate možete prenijeti neke mrlje na odjeću. Sipajte sol na papir i prijeđite toplim glačalom preko nje. Sol će ukloniti mrlju, a glačalo će zasjati.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike