Autoglas
PROMETNA SIGURNOST

Ljeti gužve veće i više je poginulih
Objavljeno 8. srpnja, 2014.

L jeto je meteorološki počelo 1. lipnja, a kalendarski 21. lipnja pa to govori da smo zašli u vrijeme godišnjih odmora. To znači i više putovanja i više automobila na cestama, pogotovo onim što vode prema morskim odredištima, a ne zaboravimo i pri povratku u mjesta stanovanja i života.

Povećani broj vozila na cestama i veće gužve znače i više nesreća i poginulih na njima. Prošle godine u lipnju su na našim cestama u nesrećama poginule 34 osobe, u srpnju 43, u kolovozu 39, a u rujnu je ta brojka porasla na 45. Što možemo očekivati u danima koji slijede?

Manje stradavanja ove godine

U ovoj je godini stradanja na cestama manje nego godinu ranije i logično je očekivati da će se i u ljetnim mjesecima takav trend nastaviti. Koliko će tome pridonijeti ili odmoći ljetne gužve na cestama?

Prometni stručnjaci i za ovo su ljeto procijenili kakav promet očekuju i to može biti određena orijentacija i domaćim vozačima u odlučivanju kada krenuti na odmor ili na povratak. U srpnju i kolovozu povećani promet treba očekivati svaki vikend, pri čemu je u srpnju pa i do polovine kolovoza, povećan broj dana “u crvenom” (što znači vrlo veliku gustoću prometa), u smjeru mora, a u drugoj polovini kolovoza u povratku s mora.

Općenito je pravilo s kojim se vozači susreću da su petkom poslije podne i subotom ujutro veće gužve u smjeru mora, a nedjeljom poslijepodne i u ponedjeljak prijepodne obrnuto, s mora prema unutrašnjosti. Na to upućuje i planer putovanja (što ga je pripremila Hrvatska turistička zajednica) i to upućuje vozače da tko ne mora baš žuriti na svoje morsko odredište (ili u povratku kući), može odabrati i dane i ceste na kojima se očekuju manje gužve nego na glavnim prometnicama (možda njima i brže stignu).

Kako dati gas u “pretovaru”

I sad nekoliko poznatih upozorenja o kojima treba voditi računa i na njih ne treba zaboraviti. Prvo, prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila, informirati se o vremenskim prilikama i stanju na cestama, na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena. U vožnji valja poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom), ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom.

Vozači ne smiju zaboraviti da su automobili u pravilu više natovareni nego obično i da u kritičnim situacijama, posebice u pretjecanju, povećani 'gas' neće rezultirati željenom brzinom. Hoćemo li pretjerati ako podsjetimo da u vožnji treba držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, da treba koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu i, što je vrlo važno, ne ulaziti u rizična pretjecanja, bez obzira na žurbu.

Dražen RIBAR
I radovi koče promet

Ne treba zaboraviti ni radove na cestama, jer ljetna sezona je i vrijeme radova na cestama, što usporava promet. Jest, postoji zabrana izvođenja radova na određenim dijelovima autocesta i državnih cesta u vrijeme vikenda te na dane uoči i na dane blagdana, ali ipak treba pripaziti, jer i kad se ne izvode radovi promet je otežan. Primjerice, na autocesti A3 na dionici Novska - Okučani cijele turističke sezone obavlja se sanacija mostova, na A4 na dionici Čakovec - Ludbreg snacija asfaltnog zastora kolnika i prilaza mostovima na Dravi, kao i dijela asfalta na kolniku dionice između Popovca i Svete Helene, a od državnih cesta izdvajamo radove na 10 km na cesti S1 Ličko Petrovo Selo - Prijeboj i na 9 km dugoj dionici Korenica - Debelo Brdo, pa obnovu asfaltnog zastora na D5 od Lipika do graničnog prijelaza Stara Gradiška.

2009. 2010. 2011. 2012. 2013. srpanj 59 48 47 46 43 kolovoz 65 28 43 39 39 rujan 69 37 48 40 45 VII-IX 193 113 138 125 127